Distribuce tisku se v Británii otřásá

7. 3. 2005 00:03

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

TITULEK13: Distribuce tisku se v Británii otřásá
Distribuce časopisů čelí v současnosti ve Velké Británii ostrému nárazu poté, co ministerstvo průmyslu dospělo k závěru, že stávající systém zabraňuje soutěživosti. Tento závěr však nechává stovky časopisů a tisíce maloobchodních prodejců ve velké nejistotě. Podle vyjádření zástupců obou kategorií představuje hrozbu zejména malým vydavatelům a prodejcům a zvyšuje pravděpodobnost, že distribuci tištěných titulů a jejich prodej ovládnou hypermarkety a supermarkety.
Stávající systém dává velkoobchodníkům exkluzivní práva na distribuci pro jednotlivé oblasti Velké Británie, ti pak na oplátku musí distribuovat tituly do všech oblastí bez ohledu na vzdálenosti nebo velikosti. Ministerstvo ale dospělo k závěru, že v případě novin jsou platné distribuční dohody pravděpodobně slučitelné se zákonem o konkurenceschopnosti (Competition Act), nicméně v případě časopisů je přesvědčeno, že stávající forma distribuce by mohla v případě velkoobchodníků vést ke zpochybnění jejich distribučních exkluzivních oblastí. Proto se domnívá, že u časopisů je „absolutní ochrana území“ pravděpodobně neslučitelná se zmíněným zákonem.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení