Děním v Literárních novinách by se měl zabývat soud

15. 3. 2005 10:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Člen redakční rady Literárních novin Jiří Vančura navrhl v pondělí soudu, aby do valné hromady vydavatele týdeníku pozastavil kroky vedení redakce, které vedou ke změnám v novinách. Stalo se tak poté, co šéfredaktor týdeníku Jakub Patočka odvezl v noci z 11. na 12. března z pražské redakce do Brna veškeré vybavení, čímž znemožnil chod redakce. ČTK to dnes sdělil Vančura. Přestěhování kanceláře potvrdili ČTK redaktoři časopisu.
Vančura navrhl Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby uložil vydavateli Společnosti pro Literární noviny, aby do termínu valné hromady „pozastavil veškerá opatření, která by výrazně pozměnila společenskou a hospodářskou situaci Literárních novin“.
„Tímto podáním … chci přispět k tomu, aby se týdeník Literární noviny s pozitivní půlstoletou tradicí nestal obětí ukvapených, neuvážených a právně velmi sporných zásahů, které mohou vést k jeho zániku,“ uvedl Vančura.
Literární noviny jsou v nejisté situaci, protože 11 ze 16 redaktorů podalo v únoru výpověď. Redaktoři jsou dlouhodobě nespokojeni se způsobem práce šéfredaktora. Podle jejich názoru se Patočka kvůli svému politickému angažmá už dva roky téměř nevěnuje vedení časopisu.
Redaktoři předali vydavateli dvakrát žádost o odvolání šéfredaktora a návrh na řešení situace v době do zvolení jeho nástupce. Výbor společnosti Patočku ve funkci ponechal, na protest proti tomu odstoupily 18. února dvě členky výboru. Podle stanov by měla společnost do 30 dnů od odstoupení některého člena výboru svolat mimořádnou valnou hromadu. Toto jednání je ale naplánováno až na začátek května. Výbor odmítá tvrzení, že by se v Literárních novinách projevovaly jakékoli stranické zájmy.
Patočka je členem Strany zelených, za kterou loni neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. Členy strany jsou ještě čtyři zaměstnanci redakce či členové redakční rady. Redaktoři, kteří nepodali výpověď, jsou všichni ve Straně zelených.
Minulý týden pozastavil ministr kultury Pavel Dostál Literárním novinám dotaci, kterou měly získat pro letošní rok. Dostál zdůvodnil své rozhodnutí tím, že podle něj není zřejmé, kam bude směřovat obsah novin, zda se budou zabývat literaturou, nebo budou spojeny s politickými aktivitami. K dotacím se hodlá vrátit v okamžiku, kdy budou vyřešeny koncepční spory v redakci.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.