Britská vláda chce změnu řízení BBC

2. 3. 2005 15:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Britská vláda navrhla největší změnu v řízení rozhlasové a televizní stanice BBC za více než 77 let její existence. Chce zrušit nynější radu guvernérů a rozdělit její kompetence mezi dva orgány – Nadaci BBC a výkonnou radu. Ministryně kultury Tessa Jowellová v parlamentu současně navrhla zachování nynějšího systému financování BBC prostřednictvím koncesionářských poplatků.
V Zelené knize, kterou Jowellová předložila parlamentu, se navrhuje místo rady guvernérů založit Nadaci BBC (BBC Trust), která bude nezávislá na vládě, ale také na BBC a která bude správcem koncesionářských poplatků, kontrolním orgánem BBC a garantem její nezávislosti. Vrcholným orgánem řízení by měla být výkonná rada. Až dosud měla rada guvernérů vlastně obě funkce, tedy kontrolní a řídící, což se do budoucna nepovažuje za rozumné.
BBC má stanoveny podmínky vždy na deset let dopředu prostřednictvím Královské charty. Dnes zveřejněná Zelená kniha uzavírá etapu rok dlouhých veřejných konzultací před obnovením charty koncem příštího roku. Je však sama spíše návrhem možného dalšího postupu. Pevné vládní návrhy by měly být předloženy v Bílé knize koncem léta.
Složení nové Nadace BBC bude obdobné nynější radě guvernérů a v jejím čele by měl jako první být nynější předseda rady. Její členové by měli být z nejrůznějších oblastí veřejného života, ale také z různých zeměpisných oblastí Británie. Formálně budou jmenování královnou. Nadace bude stanovovat hlavní cíle BBC, její strategii, rozpočet a volat výkonnou radu k odpovědnosti za plnění těchto cílů.
Výkonné radě bude předsedat generální ředitel BBC, pokud Nadace neurčí jinak. Mezi jejími členy by neměli být jen vedoucí pracovníci BBC.
Jowellová dala na srozuměnou, že nynější systém koncesionářských poplatků sice navrhuje prodloužit, ale jen podmíněně. Svět televizního a rozhlasového vysílání prochází díky digatalizaci a dalším vlivům rozsáhlými změnami a vláda chce ještě před vypršením další desetileté licence prozkoumat, zda nebude nutné podniknout některé významné změny ve financování BBC.
Ministryně v parlamentu zdůraznila, že veřejné konzultace prokázaly, že veřejnost BBC důvěřuje a že k ní má kladný vztah. Také poměr ke koncesionářským poplatkům podle ní není tak negativní, jak se někdy uvádí. Vláda by podle ní chtěla, aby BBC nebojovala o sledovanost a nekopírovala formáty pořadů komerčních stanic, ale soustředila se na vysokou kvalitu a na veřejnou službu.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.