BBC propustí dalších 1500 lidí

18. 3. 2005 12:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Britská televizní a rozhlasová společnost propustí dalších 1500 lidí především ze zpravodajství a tvorby programů. Minulý týden vedení televize oznámilo, že sníží stavy o 1730 zaměstnanců v administrativě.
BBC sice tyto informace vysílala i ve svém zpravodajství, ale její vedení je zatím odmítá potvrdit. Očekává se, že oficiální oznámení učiní generální ředitel Mark Thompson příští týden. Snižování stavů má být rozloženo do tří let a bylo v principu oznámeno již loni před Vánoci. BBC má kolem 28 000 zaměstnanců.
Nové vedení se od svého loňského nástupu snaží snížit náklady na provoz. Thompson uložil všem oddělením, aby snížila výlohy o 15 procent. Hodlá ušetřit přes 300 milionů liber.
Slibuje, že ušetřené prostředky věnuje především na tvorbu původních programů a zpravodajství. Odbory v BBC ale namítají, že o 15 procent nižší rozpočet a odchod 1500 novinářů a dalších tvůrců se nemůže projevit jinak než zhoršením kvality. Vedení odborů by se mělo ještě tento týden sejít a podle některých zdrojů uvažují odbory o stávce.
Organizace je nyní ve stadiu zásadních reforem, které souvisejí s tím, že se debatuje o obnovení její královské charty. Vláda vydává chartu, která stanoví podmínky činnosti a financování BBC, vždy na deset let. Stanice také musela loni neplánovaně vyměnit nejvyšší vedení poté, co vyšetřování soudce Briana Huttona poukázalo na chyby v řízení kolem materiálu reportéra Andrewa Gilligana, který obvinil vládu ze lži ohledně války v Iráku.
Na začátku března vláda navrhla, že změní nynější způsob řízení BBC, kdy místo současné rady guvernérů vznikne Nadace BBC a výkonná rada. Vláda zároveň prohlásila, že zachová stávající financování BBC prostřednictvím koncesionářských poplatků. Rozpočet BBC nyní přesahuje dvě miliardy liber (přes 80 miliard korun).

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.