Televizní neplatiči se mohou vyhnout žalobám

28. 2. 2005 08:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Neplatiči televizních poplatků se ještě mohou vyhnout žalobám, které na ně v dubnu hodlá podat Česká televize. Mluvčí ČT Martin Krafl řekl, že televize se chce s neplatiči nejdříve dohodnout. „Soudní proces je zdlouhavý a složitý,“ řekl. Podle vyjádření prezidenta Soudcovské unie Jaromíra Jirsy dostanou soudci na stůl téměř 550 000 žalob na neplatiče koncesionářských poplatků. Další budou následovat.
Diváky, kteří televizi neodváděli pravidelný měsíční poplatek 75 korun, Krafl odkázal na internetové stránky ČT, kde si mohou najít potřebné informace o způsobu placení. Pokud má domácnost televizní přijímač již přihlášený a pouze přestala platit, může se podle Krafla s televizí dohodnout na zaplacení dlužné částky. Ti, kteří televizi ani nepřihlásili, musí navíc vyplnit příslušný formulář. Kolik peněz dlužník zaplatí, závisí na době, po kterou neodváděl poplatek. Mluvčí již dříve uvedl, že dlužníci by měli nejdříve dostat dopis, který je na neplacení upozorní. Teprve potom bude následovat žaloba.
Podle Krafla by měly žaloby postihnout nejen ty, kteří s placením poplatku bezdůvodně přestali, ale i ty, kteří nikdy za televizní přijímač neplatili. Jakým způsobem chce televize zjišťovat nepřihlášené uživatele, nechtěl mluvčí prozradit.
„Naše možnosti jsou omezené, ale pár jich máme,“ řekl. Jakékoli další informace odmítl sdělit a nechtěl ani upřesnit, zda jde o prostředky technické nebo administrativní. „Nebudu je objasňovat, neboť by se minuly účinkem,“ dodal.
Pokud se počet žalob vyšplhá na očekávaných 550 000, připadlo by podle Jirsy na každý soud v České republice v průměru 6395 žalob na televizní neplatiče. Kromě nich však budou muset soudy řešit svou běžnou agendu. Ministerstvo spravedlnosti také předpokládá, že vláda v nejbližší době projedná jeho záměr zvýšit počet soudců z 2800 na 3100.
Ministerstvo také již před měsícem zadalo svým informatikům přípravu systému, který umožní elektronické podávání hromadných žalob. Dalším problémem, který soudy očekávají, je například nedostatek peněz na poštovné.
Podle údajů ČT klesl od roku 1995 počet evidovaných televizních přijímačů o více než 300 000; nyní jich je zhruba 3,3 milionu. Celkový počet těch, kteří platí poplatky, tedy včetně právnických osob, je podle údajů ČT asi o 400 000 vyšší. Z placení poplatků jsou osvobozeni lidé, jejichž příjem je nižší než 1,4 násobek životního minima.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.