Prima a Galaxie žalují vysílací radu kvůli neudělení kmitočtů

15. 12. 2004 08:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Provozovatelé televizních stanic Prima a TV Praha/Hradec Králové/Pardubice – společnosti FTV Prima a RTX Galaxie – podali žalobu proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Důvodem je zamítnutí žádosti obou spřízněných společností o rozšíření souboru technických parametrů, které by jim umožnily vysílat v digitální síti B, informovala mluvčí Primy a Galaxie Jana Malíková. Předseda RRTV však míní, že členové rady rozhodli správně.
Prima a Galaxie chtěly rozšířit kmitočty i 46. kanál ze stanovišť Praha-Ládví, Praha-Zelený pruh a Praha-Strahov. Rada své zamítavé rozhodnutí z konce listopadu odůvodnila tím, že změna souboru technických parametrů by vedla k neudělení licence v nyní vyhlášeném tendru na digitální televizní licence. Požadované soubory technických parametrů jsou totiž součástí sítě kmitočtů, na kterou bylo radou počátkem listopadu vyhlášeno licenční řízení.
S tím však Prima a Galaxie nesouhlasí a argumentují tím, že žádost o změnu podaly ještě před vyhlášením tendru. „Jsme toho názoru, že RRTV není oprávněna v rámci licenčního řízení nabízet celou kapacitu sítě Czech Digital Group (CDG) – tedy sítě označované písmenem B,“ sdělila dnes ČTK mluvčí Primy a Galaxie Jana Malíková. Oba provozovatelé proto podle ní uvažují i o další žalobě, kterou by docílili částečného zrušení licenčního řízení.
Zároveň Prima a Galaxie radu vyzvou, aby část vysílací kapacity v síti CDG – s níž uzavřeli dohodu o technickém zajištění jejich přechodu na digitální vysílání – v rámci licenčního řízení nadále nenabízela.
Předseda rady Petr Pospíchal považuje postup obou provozovatelů za obvyklý, neboť žaloba proti rozhodnutí rady je jediným opravným prostředkem, který vysílací zákon dovoluje. „Osobně se domnívám, že rada rozhodla v té věci správně a v rámci soudního přezkumu rozhodnutí rady se dospěje ke stejnému závěru,“ řekl dnes ČTK Pospíchal.
Předseda rady míní, že současní celoplošní vysílatelé s analogovými kmitočty mají dvě možnosti – buď se přihlásit do již vyhlášeného tendru na digitální televizní licence, nebo počkat do roku 2007. Tehdy se v České republice zkompletuje celkem šest digitálních sítí a každý ze současných analogových vysílatelů bude mít možnost požádat o výměnu svých analogových kmitočtů za digitální.
Jak řekl, rozhodně to nemůže vést ke zjednodušené úvaze, že by byly současné televizní licence takzvaně neutrální, tedy že by byly jak analogové, tak digitální. „Zákon rozlišuje mezi vysíláním analogovým a digitálním,“ upozornil Pospíchal.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.