Na veletrh G+H 180 firem z deseti zemí světa
Nejméně 180 vystavovatelů z deseti zemí světa očekávají pořadatelé druhého mezinárodního veletrhu G+H v Brně. Nabídky tří oborů gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování představí ve dnech 1. až 3. března 2005 zhruba 8000 návštěvníkům, z toho asi desetině studentů.
Akce je podle tiskového pracovníka veletrhu Martina Stříteckého příležitostí především pro výrobce potravin s vysokým stupněm předzpracování. Je to důsledek zvyšujícího se tlaku provozovatelů na kvalitu, ale i rychlost přípravy a náklady. “Více než tři čtvrtiny provozovatelů gastrozařízení je podle studie Incoma Consult připraveno změnit své tradiční a rutinní postupy,” uvedl Střítecký.
Stravovací zařízení a provozovny požadují nyní především jednoduchou následnou přípravu všech pokrmů. Incoma Consult je přesvědčena, že v nejbližších letech obrat v gastronomii poroste. Celkový počet restaurací, hotelů či provozů závodního stravování či rychlého občerstvení však bude stagnovat. Dá se rovněž čekat změna struktury ve prospěch zařízení střední a vyšší kvality, a to na úkor méně kvalitních provozů. Polovina všech firem z oboru chce investovat do technologií a 40 procent do prostředí.
Březnový veletrh obsadí navíc i dodavatelé zařízení do hotelů i penziónů, včetně sektoru “near food”, tedy drobného spotřebního a hygienického materiálu. Z řady připravovaných seminářů vyniká akce Veřejné stravování-hygienické, nutriční a senzorické aspekty o zavádění předpisů EU, hygieně potravin a logistice.
G+H se zúčastní mimo jiné i Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Státní zemědělský intervenční fond. Jednotlivé podnikatele pak zastoupí profesní sdružení, například Národní federace hotelů a restaurací ČR, HO.RE.KA, Unihost nebo Spolhost.