Debata o zvýšení poplatků za TV odložena

20. 12. 2004 00:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Rozhodnutí o tom, zda zvýšit rozhlasové a televizní poplatky, se opět odkládá. Poslanci v pátek nedokončili ani první fázi jednání o tomto návrhu, pokračovat by měli na únorové schůzi.
Poplatky nerostly od roku 1997. Zástupci České televize (ČT) tvrdí, že ČT již vyčerpala vnitřní zdroje a pokud odvody neporostou, dostane se do krize, nebude mít na rozvoj digitálního vysílání a omezí původní tvorbu.
Ve hře jsou dva poslanecké návrhy. První z novel počítá se zvýšením televizních poplatků ze 75 na 100 a rozhlasových z 37 na 45 korun měsíčně. V budoucnu by je měla vláda automaticky zvyšovat v závislosti na inflaci. Za poplatníka návrh považuje každou domácnost, která odebírá elektřinu. Povinnosti platit by se mohla zbavit čestným prohlášením, že nemá rozhlasový či televizní přijímač. Novelu předložila skupina vládních poslanců.
Druhou novelu vypracovali tři sociální demokraté v čele s Ladislavem Skopalem, který navrhuje pouze jednorázové zvýšení poplatků za rozhlas. Skopal považuje svou iniciativu za pojistku pro případ, kdy by návrh na zvýšení obou poplatků, tak jako na jaře, zkrachoval. Věří, že by se pak našlo dost hlasů aspoň pro zvýšení rozhlasových odvodů. Spory vždy vyvolávala především otázka, zda zvýšit televizní poplatky.
Hlavní autorkou návrhu na zvýšení televizních i rozhlasových poplatků je poslankyně Taťána Fischerová (klub US-DEU). Věří, že dolní komora to schválí a zadní vrátka v podobě Skopalova návrhu nebudou nutná. Fischerová již dříve připomněla, že na jaře sněmovna zvýšení obou poplatků na 100, respektive 45 korun už jednou schválila. Dle jejího názoru, ti, kteří pro zvýšení již jednou hlasovali, toto podpoří znovu.
Koalice skutečně na jaře ve sněmovně zvýšení obou poplatků prosadila. Když se pak ale zákon vrátil ze Senátu s některými změnami, nebyl už přijatelný ani pro většinu vládních poslanců a sněmovna ho neschválila.
Opoziční ODS a KSČM zvyšování poplatků v předchozích hlasováních odmítaly. Občanský demokrat Zbyněk Novotný navrhuje i tyto nové předlohy zamítnout. Předkládáním stále dalších návrhů na zvýšení televizních poplatků se podle něj jen prodlužuje agónie marnotratného podniku. Navíc by šlo o další zdanění občanů, řekl.
*

Redakce MAM

Další zajímavé čtení