Česká televize začíná vysílat večerníček vyrobený v Ostravě

14. 12. 2004 13:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Agentura roku: porota za vášnivé diskuse vybírala odpovědnou agenturu

Již třetí zasedání poroty v rámci Agentury roku, kterou pořádá týdeník Marketing & Media, mělo za úkol vybrat odpovědnou agenturu. Odborným garantem této kategorie je Asociace společenské odpovědnosti.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Česká televize začne vysílat nový jedenáctidílný animovaný večerníček Pučálkovic Amina, který pro televizi vyrobilo ostravské QQ Studio. Seriál byl napsán na motivy známé knížky od Jindřicha Plachty. Text večerníčku namluvil Petr Nárožný, řekla Jolanda Pilařová z ostravského studia ČT.
Dodala, že jde o první český večerníček vyráběný kolorováním v počítači. Černé kontury jsou nakresleny ručně a barevné plochy se dokreslují v počítači, zatímco běžně se i tyto barevné části malují ručně.
Tvůrcem nového animovaného seriálu je režisér, animátor a výtvarník Milan Lesniak, známý z večerníčků Indické bajky. Lesniaka kreslení lákalo už od dětství. Pro své spolužáky vyráběl například komiksy a občas mu vycházely kreslené vtipy v novinách. Autor vystudoval animovanou tvorbu na FAMU a je odborným asistentem na Katedře výtvarné tvorby Ostravské univerzity.
„Věci dělám tak, abych se především pobavil. Animace ale není jen o kreslení, já ji více chápu jako rozehrání situace, zahrání pomocí figur, které máte k dispozici, určité vyjádření se pomocí pohybové akce,“ uvedl Lesniak.
Na večerníček se děti mohou poprvé podívat 14. prosince od 19:00 na programu ČT1.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení