ÚS: Pražský soud se nepřevedením Kindernaovy licence měl zabývat

11. 11. 2004 08:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Pražský městský soud se měl zabývat rozhodnutím Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která odmítla převod televizní licence Martina Kindernaye na lucemburskou společnost KTV a naopak schválila převod na společnost RTV Galaxie. Upozornil na to Ústavní soud, když nařídil městskému soudu verdikt televizní rady projednat. Rozsudkem bylo porušeno právo společnosti na soudní ochranu, uvedl ústavní soudce František Duchoň.
Vysílání původní Kindernayovy TV3 trvalo od května 2000 jen rok a půl a bylo provázeno velkými ztrátami, protože televize vykazovala jen minimální sledovanost. Jako nástupce TV Galaxie, vysílala pro Hradec Králové a Prahu, další uvažované frekvence nezískala a nesplnil se plán polovičního pokrytí republiky.
Televize fungovala na principu spolupráce servisní organizace, kterou byla společnost TV3, vlastněná většinově lucemburskou EMV, a držitele licence Martina Kindernaye.
Převod Kindernayovy licence umožnil nový vysílací zákon. Lucemburský investor chtěl, aby Kindernay nechal licenci převést na firmu, do níž později vstoupí. V Lucembursku byla proto založena firma KTV a Kindernay požádal RRTV, aby na ni licenci převedla. Rada však v září 2001 žádost zamítla, protože podle ní firmu neovládal Kindernay – držitel vysílací licence – ale EMV. Šlo by tedy de facto o převod licence do cizích rukou, kterou ale zákon zakazuje. Poté Kindernay požádal o převedení licence na RTV Galaxie a tomu RRTV vyhověla.
Podle dřívějších vyjádření Kindernaye si lucemburská společnost zmařila svou investici sama. Kindernay jí údajně nabízel vstup i do RTV Galaxie, to však EMV odmítla, neboť by v ní měla pouze 34procentní podíl. Kindernay však tehdy tvrdil, že EMV nabídl v Galaxii stoprocentní podíl; nakonec se na prodeji RTV Galaxie dohodl s GES Media Holdingem, který vlastní také Primu.
KTV napadla verdikt RRTV u Městského soudu v Praze, ten však stížnost zamítl. Uvedl, že KTV tím, že převod licence nebyl odsouhlasen, nebyla v postavení účastníka řízení a tudíž nemohla vůbec verdikt rady soudně napadnout. Ústavní soud však upozornil, že účastníkem řízení je v takových případech každý, jehož právo bylo nebo může být nějak omezeno. „A to až do doby, než se prokáže opak,“ dodal Duchoň.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.