Televizní diváci preferují dokumenty, české filmy a sport

10. 11. 2004 09:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Diváci by na televizních obrazovkách přivítali více dokumentárních a vzdělávacích pořadů a dokumentů s přírodní tematikou. Pokud by mohli rozhodovat o programovém složení, zařadili by také více domácích zábavných formátů a českých filmů, hlavně starších. Podle výsledků říjnového průzkumu agentury GfK by požadoval značný počet dotázaných také vyšší podíl sportovních pořadů.
Na dalších místech diváckého zájmu se umístily hudební pořady, kvizy a soutěže, romantické filmy i odpočinkové komedie a seriály. Desítku televizních formátů, jichž by diváci zařadili do vysílání více, uzavírají dobrodružné filmy včetně detektivních a takzvané reality show.
Pořady, od kterých očekávají rozšíření znalostí, nebo kvizy a soutěže postrádají diváci téměř bez rozdílů. Sportovní pořady nejvíce preferují muži a nejmladší generace. Naopak ženským formátem jsou odpočinkové filmy včetně romantických. Obliba pořadů o přírodě a zvířatech a také českých filmů, zejména pamětnických, stoupá s věkem dotázaných. Více dětských pořadů chtějí ženy, nejmladší respondenti a také střední věková skupina.
V třetím týdnu vysílání reality show Balírna, tedy po stáhnutí Milionového páru, by tento formát posílilo 12 procent dotázaných. Současnou nabídku naopak považuje za uspokojivou více než 30 procent diváků. Obdobný je počet nerozhodnutých lidí, většinou podle GfK zřejmě proto, že tento formát neznají. Platí to hlavně pro starší generaci.
Z dotázaných, kteří mají na reality show svůj názor, se lidé ve věku nad 45 let přiklánějí k tomu, že i současný jeden pořad je až příliš. Nejmladší diváci by naopak počet takových pořadů zvýšili. Z hlediska bydliště projevili největší zájem o reality obyvatelé větších vesnic a nejmenších měst.
Do první desítky se kvalifikovaly typy pořadů, které uvedlo 11 až 26 procent respondentů, což podle GfK v přepočtu činí jeden až dva miliony televizních diváků. Dotázáno bylo v druhé polovině října 990 lidí ve věku od 17 do 79 let.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.