Britská CAMRA mluví o zhoršení českého piva, výrobci to odmítají

19. 11. 2004 07:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Agentura roku: porota za vášnivé diskuse vybírala odpovědnou agenturu

Již třetí zasedání poroty v rámci Agentury roku, kterou pořádá týdeník Marketing & Media, mělo za úkol vybrat odpovědnou agenturu. Odborným garantem této kategorie je Asociace společenské odpovědnosti.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Britští spotřebitelé piva se obávají zhoršení kvality tradičního českého nápoje z tuzemských pivovarů. Někteří domácí výrobci se podle výkonného ředitele britského sdružení na ochranu spotřebitelů piva CAMRA Mika Bennera snaží co nejvíce ušetřit na úkor kvality piva, zejména tím, že zkracují dobu zrání ležáků a používají méně kvalitní zahraniční chmel. „Mně to připadá jako neskutečná drzost,“ reagoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Trh podle Bennera stále více ovládají nadnárodní pivovary, jež vyrábějí homogenní nezajímavé celosvětové značky ležáků, ze kterých se vytrácí speciální chuť. „Pověst ČR, pokud jde o produkci původního charakteristického piva prvotřídní kvality, bude ztracena a spotřebitelé v jiných zemích si to brzy uvědomí,“ uvedl Benner.
„Rád bych viděl věcný podklad pro tyto závěry,“ řekl Veselý. V roce 1990 podle něj spotřeba piva na hlavu v ČR dosáhla 160 litrů ročně a na této úrovni se stále drží. Současně roste export, který loni překročil dva miliony hektolitrů. „Pokud ti pánové mají pravdu, tak říkají, že naši i zahraniční konzumenti jsou hlupáci, kteří se v pivu nevyznají,“ dodal Veselý. Kritika je podle něj nefér, nekvalifikovaná a urážlivá.
Některé pivovary v tuzemsku přešly od horizontálních nádrží ke svislým kuželovitým tankům, jež urychlují kvašení piva. Podle britského odborníka na pivo a publicisty Rogera Protze například Pilsner Urquell zkrátil dobu svého zrání ze 60 na 27 dní. „Výsledkem je řidší, více hořké pivo, které ztratilo svou komplexní chuť,“ uvedl. Zrání zkrátil i pivovar Velké Popovice, který rovněž patří do nadnárodního koncernu SABMiller.
Cylindro-konické (CK) tanky využívá drtivá většina velkých a středních pivovarů, horizontální kvašení v otevřených kádích si zachovávají pouze malé pivovary a minipivovary kvůli specifickým chutím. Jejich piva ale nemají vysokou trvanlivost nutnou pro export.
V Plzeňském Prazdroji jsou CK tanky už deset let. Podle vedoucího kvality Prazdroje Jiřího Faměry za tu dobu nepřišla žádná negativní reakce. Dodal, že zákazník by neměl nic zaznamenat, o čemž svědčí také pravidelné degustace v různých fázích výroby a porovnávání s pivy jiných výrobců. „Ani kvalifikovaní degustátoři od sebe nerozeznají piva vyráběná starou a současnou technologií,“ dodal.
Místopředseda představenstva pivovarnické skupiny Drinks Union Jaroslav Lstibůrek naopak připustil, že kvalita některých konkrétních značek klesat může. „Někteří pivovarníci prostě jen chtějí více vydělat, proto se snaží výrobní náklady tlačit dolů. Stále ale ještě existuje řada poctivých českých výrobců piva, kteří vaří svá piva starým klasickým poctivým způsobem,“ uvedl. Kvalita českého pivovarnictví jako takového ale neklesá, ujistil.
Britské sdružení CAMRA je se 75 000 členy největším členem Evropského svazu spotřebitelů piva. Do svazu by mělo v nejbližší době vstoupit i tuzemské Sdružení přátel piva.
Domácí pivovary vystavily v prvním pololetí 8,84 milionu hektolitrů piva, což je meziroční pokles zhruba o 1,5 procenta.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení