Novináři agentury Reuters jsou připraveni na stávku

18. 11. 2004 08:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Novináři v londýnské centrále britské zpravodajské agentury Reuters se podle internetového vydání britského deníku The Guardian vyslovili pro stávku na protest proti možné ztrátě 250 pracovních míst. Hlasování nebylo oficiální, takže neznamená skutečné vyhlášení stávky, ale podpora akce v něm údajně byla více než 5:1.
Odbory zjistily, že ze 161 členů jich je v redakčním ústředí v Londýně připraveno na stávku 137. „Hovořili jsme o navrhovaných změnách s odbory i se zaměstnanci a budeme v tom pokračovat,“ řekla mluvčí společnosti Reuters Group. Pokud by odbory chtěly zorganizovat stávku, musely by o ní dát nejprve hlasovat.
Podle odborových představitelů jsou to ale právě redaktoři a reportéři, kteří agentuře přinášejí respekt, který nyní má. Vedení firmy by proto podle jejich názoru mělo přestat s úsporami na úkor kvality. Podle odborů by další úspory a propouštění už nenapravitelně poškodily firmu a její pověst v redakční nezávislosti a kvalitě zpravodajství.
Guardian připomíná, že vedení britské zpravodajské agentury minulý měsíc oznámilo úspory 22 milionů liber (asi miliarda Kč) a odklad zavedení nového redakčního systému News2Web o dva roky na 2006.
Zaměstnanci se domnívají, že jde také o asi 250 pracovních míst. Vedení firmy ovšem trvá na tom, že v tomto rozsahu se propouštět nebude. Agentura už přesunula 35 míst z Londýna do Singapuru a Toronta.
Společnost provádí dlouhodobý restrukturalizační plán, kterým chce až do roku 2006 ušetřit kolem 440 milionů liber. V rámci tohoto plánu se má snížit počet pracovních míst asi o 2500 na 13.000. V současné době už jich má jen 14.700. V novinářské sekci pracuje kolem 2300 lidí, z nichž je zhruba 400 v Londýně.
Reuters Group je zpravodajská a informační společnost, která se zaměřuje hlavně na poskytování dat z finančních trhů v reálném čase. Novinářská činnost tvoří jen malou část.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení