Případ vydírání reportéra ČT jde před soud

16. 11. 2004 09:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Případem vydírání televizního reportéra Jiřího Hynka a jednoho podnikatele se začne zabývat středočeský krajský soud. „Soudu podáme obžalobu na všechny obviněné,“ řekla státní zástupkyně.
Šestičlenné skupině v čele s jednatelem mělnické firmy Fytoz Stanislavem Ohemem hrozí u soudu pět až 12 let vězení. „Žalovala jsem je všechny jako organizovanou skupinu,“ uvedla státní zástupkyně. Ke stíhaným patří i bývalý policista z Hradce Králové Miroslav Siksta. Podle obvinění za přislíbenou finanční odměnu Ohemovi s vydíráním radil a dodával mu informace o poškozených.
Obvinění podle policie v „esemeskách“ a telefonátech vyhrožovali Hynkovi i podnikateli Jaroslavu Č. fyzickým napadením, pokud nesplní jejich požadavky. Ohem je kromě vydírání stíhán také za nedovolenou výrobu a držení státní pečeti a úředního razítka.
Hynek čelil od konce loňského srpna výhrůžkám kvůli reportáži v pořadu Fakta o tom, jak firma Fytoz dovážela z Ruska hnojiva. Ukázal, jak český zemědělský trh zaplavily tisíce litrů padělku americké látky Command na hubení plevele u brambor, luštěnin a řepky olejné. Podnikatelé podle Hynka nakoupili ve velkém chemickou látku, kterou po přelepení štítku na láhvi vydávali za americký přípravek. Prodali ho pětkrát dráž, než kolik chemikálie stojí, jejich zboží je však pro ošetření plodin neúčinné.
Zadavateli vydírání jsou podle policie Ohem a společník z jeho firmy, kteří za napadení reportéra slíbili čtvrt milionu korun. Podle policie se snažili hrozbami zabránit Hynkovi v dokončení další reportáže. Údajně mu hrozili tím, že když se nepřestane zajímat o aktivity firmy Fytoz, nechají mu zlámat ruce a nohy. Podle obvinění si najali podnikatele z Frenštátu pod Radhoštěm, který si pak na „špinavou práci“ vyhlédl dva muže z Nového Jičína. Každému z nich slíbil za zbití Hynka 35 000 korun.
Vedle Hynka je poškozeným i Ohemův obchodní partner Jaroslav Č., údajně „bílý kůň“ vedení firmy Fytoz, kterého prý stíhaní nutili k podepsání směnky na sedm milionů korun. Přes jeho firmu prý Ohem uskutečňoval podezřelé obchody. Poškozený podnikatel je sám v jiné kauze stíhán za porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu a za porušování závazných pravidel hospodářského styku.

HN, čtk, 16.11. 2004

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.