Zahraniční filmaři loni v ČR utratili miliardy korun

4. 10. 2004 08:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Zahraniční producenti loni v České republice utratili za natáčení filmů, videoklipů a reklam zhruba tři miliardy korun, což je přibližně stejné množství peněz jako o rok dříve. Česká republika sice patří v regionu mezi nejčastější cíle zahraničních filmových štábů, avšak odborníci varují, že v okolních státech roste v tomto oboru silná konkurence. Filmaři by tak v budoucnu mohli dát přednost například Maďarsku, které jim nabízí daňové výhody a hodlá investovat i do filmových studií.
„K přímým investicím do výroby filmů a reklam ve výši tří miliard korun je nutné připočítat přibližně stejnou částku, kterou zde loni zahraniční filmoví producenti utratili za různé služby, jako je ubytování, stravování a podobně. Objem celkových investic se tak loni pohyboval kolem sedmi miliard korun,“ řekla Ludmila Claussová z Film Commission, která funguje pod hlavičkou Českého filmového centra. Zhruba stejnou celkovou částku zahraniční filmaři utratili v ČR i v roce 2002.
Například film Alien versus Predator měl celkový rozpočet 70 milionů dolarů, z nějž americký štáb loni v Česku utratil 19 milionů dolarů (téměř půl miliardy korun). O milion dolarů více v ČR investovali producenti filmu Van Helsing, jehož rozpočet byl 165 milionů dolarů. Celkem se loni v tuzemsku natáčelo více než dvacet zahraničních celovečerních filmů. Hlavní část tvořily snímky amerických producentů.
Ani letos zájem zahraničních filmařů o natáčení v ČR podle Claussové neochabl. „Na příští měsíce jsou v ČR naplánovány velké zahraniční filmové projekty, jako je například natáčení filmu Doom nebo snímku Josiah’s Canon, v němž bude hrát hlavní roli Sean Connery,“ uvedla Claussová. Jedním dechem však podotkla, že o krok dál v tomto oboru zábavního průmyslu začíná být sousední Maďarsko.
„Máme kvalitní filmová studia, špičkové profesionály, nádherné lokace pro natáčení a obecně dobré zázemí pro filmaře. Na druhou stranu v Maďarsku zavádí daňové úlevy pro zahraniční filmové štáby a plánují stavbu největšího filmového studia v Evropě,“ řekla Claussová. O daňových úlevách uvažuje i Rumunsko a Estonsko zase začíná s masivní propagací svých míst. „Je tedy potřeba, aby náš stát udělal co nejvíce pro to, aby si zahraniční filmaři ČR pro svá natáčení vybírali i nadále,“ dodala.
Ministerstvo financí i ministerstvo průmyslu a obchodu se podle Claussové k myšlence daňového zvýhodnění zatím staví odmítavě. „Úprava podmínek pro natáčení v ČR je přitom nutná. Pokud totiž zahraniční filmaři v následujících letech odejdou z ČR jinam, tak je poté budeme jen velmi těžko lákat zpět. A bude to dražší. Filmový průmysl přitom u nás ročně zaměstnává zhruba 10 000 lidí,“ řekla.
Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman řekl, že o daňových změnách ve filmovém průmyslu se zatím neuvažuje. „Zkomplikovalo by to daňovou soustavu, kterou se naopak snažíme zjednodušit,“ uvedl Zeman.

Přímé filmové investice v ČR v roce 2003
zahraniční filmoví producenti (film, reklama a videoklipy) 3,064 mld. Kč
reklamy od tuzemských klientů 778 mil. Kč
produkce českých filmů 232 mil. Kč
CELKEM: 4,074 mld. Kč

(zdroj: Asociace producentů v audiovizi)

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.