Českou biopotravinou roku Bio Uherák

8. 10. 2004 13:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

DPD s agenturou Realness uspěly na evropských SABRE Awards

Ze 13 nominovaných českých projektů v evropské PR soutěž SABRE Awards získala cenu kampaň cílená na kurýry DPD.

Reklama
SDG

Českou biopotravinou roku 2004 se stal Bio Uherák, který vyrábí Josef Sklenář z ekofarmy Sasov u Jihlavy. Čtvrtého ročníku soutěže se zúčastnily produkty osmi firem. Vedle první ceny bylo uděleno čestné uznání Zahradnictví Luční údolí Velehrad za barevné čínské ředkve a tuřínek.
Porota posuzuje kvalitu výrobku, atraktivnost a dostupnost pro spotřebitele, inovativnost a marketing. Bio Uherák ohodnotila jako první biopotravinu tohoto typu na českém trhu a výrobek s vysokou přidanou hodnotou. Biovepřové je v tuzemsku dosud neobvyklou surovinou. Porotci také ocenili užití mořské soli místo obvyklé dusitanové soli. „Je to zúročení naší čtyř až pětileté práce,“ uvedl k úspěchu výrobku Sklenář.
Vítěz získává právo užívat na oceněných produktech logo Česká biopotravina roku a dostane také peněžní odměnu 20 000 korun.
Letos poprvé byla soutěž rozšířena o kategorii nejlepší bioprodejna roku. Prvenství získal mezi sedmi účastníky obchod Albio v Truhlářské ulici v Praze. Prodejna je součástí komplexu, který zahrnuje biopekárnu, restauraci a informační středisko pro spotřebitele.
Soutěž Česká biopotravina roku vyhlašuje Nadace Partnerství a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Cílem je šířit popularitu ekoproduktů mezi spotřebiteli.
Obrat na trhu s biopotravinami dosáhl loni podle odhadů agentury Green marketing asi 180 milionů korun, což je meziroční nárůst o 17 procent. Podíl těchto výrobků na celkové spotřebě potravin je ale menší než desetina procenta.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.