Světová turistika letos zřejmě poroste

27. 9. 2004 12:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Světová turistika letos zřejmě znovu poroste, a to asi o 1,5 procenta. Celkem by tak turisté na celém světě mohli uskutečnit až 705 milionů zahraničních cest, řekl ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek.
Turistiku postupně rozhýbává začínající růst dosud dlouho stagnujících ekonomik ve vyspělých zemích. Přesto stále Američané cestují méně než před útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku v září 2001. Důvodem je však především slabý dolar, který jim cestování prodražuje. Němci se naopak k cestování už vracejí.
„Předpovědi vývoje mezinárodního cestovního ruchu na letošní rok byly vesměs optimistické, založené zvláště na pozitivních projevech oživení ekonomiky v USA, Japonsku a západní Evropě a na urovnání mezinárodních konfliktů,“ řekl dále Beránek.
Podle něho však očekávání narušil březnový teroristický útok v Madridu. Španělsko je druhou nejoblíbenější destinací na světě a každý útok, zejména proti civilnímu obyvatelstvu, vyvolává obavy z cestování, dodal Beránek s tím, že světové turistické organizace přesto neočekávají, že útok bude mít velké dopady.
Obavy lidí z cestování po teroristických útocích na USA vyvolaly v roce 2001 pokles mezinárodních příjezdů poprvé po 20 letech, a to o 0,5 procenta na 684 milionů. V roce 2002 už turistika ale vzrostla o 2,7 procenta a poprvé tak počty mezinárodních cest překročily hranici 700 milionů, když do zahraničí vycestovalo 702,6 milionu turistů. V loňském roce byl však zaznamenán opět pokles, a to o 1,2 procenta na 694 milionů cest. Důvodem byla hlavně válka v Iráku a nemoc SARS.
Od té doby již turistika opět roste. Tempo růstu se však stále ještě nevrátilo na úroveň před teroristickými útoky, kdy se počty cest meziročně zvyšovaly o tři až 3,5 procenta, a v roce milénia dokonce o 5,4 procenta.
Loni, kdy celosvětové příjezdy klesly o 1,2 procenta, vykázala Evropa nulový přírůstek, a to kvůli slabé ekonomice nebo recesi v řadě zemí. Příjezdů do Evropy nepřálo také silné euro. V západní Evropě klesly mezinárodní příjezdy proti roku 2002 o tři procenta, zatímco v jižní Evropě zůstaly na stejné úrovni a střední a východní Evropa zopakovala úspěch z roku 2002, kdy přibylo 2,9 procenta cest.
Na výsledcích příjezdů do Asie a Pacifiku se loni negativně odrazila epidemie SARS. Zatímco tehdy vedoucí severovýchodní Asii postihl pokles o devět procent a jihovýchodní Asii dokonce o 16 procent, po dvou obtížných letech rostla jižní Asie o 17 procent. Důvodem byla rostoucí ekonomika a liberalizace tamního obchodu.
Amerika rovněž loni klesla, a to o jedno procento. Již třetím rokem se přitom propadl počet cest do severní Ameriky (loni o pět procent), zejména kvůli slabé ekonomice a přetrvávajícím obavám o bezpečnost cestování po 11. září. Karibská oblast rostla o osm procent a jižní Amerika o 12 procent.
Zájem o země Blízkého východu loni zaznamenal obrat. Celoročně pak příjezdy do této oblasti rostly nejrychleji na světě, a to o deset procent. Afrika zaznamenala pětiprocentní příliv turistů.
Na 27. září připadá Světový den cestovního ruchu. Slaví se od roku 1980 z rozhodnutí Světové organizace cestovního ruchu.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení