Rozhodování čtvrtiny voličů může ovlivnit debata Bush-Kerry

27. 9. 2004 08:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Každý čtvrtý americký volič se rozhodne mezi letošními uchazeči o prezidentský úřad Georgem Bushem a Johnem Kerrym až podle vyznění tří jejich televizních debat. Vyplynulo to z výsledků průzkumu veřejného mínění televizní stanice CBS.
Průzkum ukázal, že vyznění debat bude rozhodujícím faktorem při rozhodování pro 27 procent registrovaných voličů. Sedmdesát procent voličů uvedlo, že je debaty neovlivní. Tři procenta se nevyjádřila. V anketě uspořádané mezi 20. a 22. zářím odpovídalo 1083 osob.
První debata věnovaná zahraniční politice bude 30. září ve floridské Miami. Druhá, která se bude zabývat obecnými tématy, se uskuteční 8. října v St. Louis (Missouri). Třetí debata, která se bude konat 13. října v arizonské Tempe, se zaměří na domácí politiku. Prezidentské volby se uskuteční 2. listopadu.
Počet nerozhodnutých voličů je vyšší než před volbami v roce 2000, kdy na stejný dotaz před televizním duelem George Bushe a Alberta Gorea vyjádřilo ochotu nechat se ovlivnit řečnickým a argumentačním uměním prezidentských kandidátů 24 procent registrovaných voličů.
CBS v průzkumu dále zjistila, že pro Bushe chce hlasovat 49 procent voličů, pro jeho vyzyvatele z řad demokratů Kerryho 41 procent voličů. Nezávislý kandidát Ralph Nader získal dvě procenta příznivců.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení