První duel: Kerry musí vyhrát, Bush nesmí ztratit

30. 9. 2004 00:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Ze všech očekávaných událostí, které mohou rozhodnout souboj o Bílý dům, se ta nejdůležitější odehraje dnes v noci.
Republikánský prezident George Bush a demokratický vyzývatel John Kerry se v první ze tří televizních debat střetnou v otázkách zahraniční politiky a domácí bezpečnosti, dominujících letošním volbám. Přenos z miamské univerzity přebírají všechny hlavní společnosti i kabelové stanice a sledovat by ho mělo minimálně 50 miliónů Američanů.
S větším očekáváním vstupuje do prvního duelu John Kerry. Od republikánského sjezdu na přelomu srpna a září v průzkumech veřejného mínění za Bushem zaostává. Ačkoli v posledních dvou týdnech představil vlastní plány na řešení situace v Iráku a širší strategii ve válce s terorismem, dvě třetiny Američanů stále tvrdí, že jim nevěří, či je vůbec neznají.
Televizní diskuse pro něj představuje poslední příležitost, kdy tento stav může zvrátit. „Dnešní duel je pro Kerryho velkou výzvou, neboť lidé ještě stále nevědí, co si o něm mají myslet. Pouhý měsíc před volbami jde o neobvyklý jev,“ upozornil analytik listu Washington Post David Broder.
Počínání George Bushe v prezidentském úřadě dnes naopak podle Gallupova úřadu schvaluje 54 procent Američanů, což je nejvíc od dopadení Saddáma Husajna na konci loňského roku.
Kerryho poráží nejen ve věci Iráku a boje s teroristy, ale vůbec poprvé i při srovnání ekonomických receptů. „Jestliže Bush vstupuje před kamery s tím, že nesmí prohrát, Kerry musí zvítězit,“ popsal současný stav komentátor New York Times William Safire.
Odhady, jak velkou roli v rozhodování voličů budou debaty hrát, se liší. Až třetina lidí v sondážích uvádí, že budou hlasovat i podle svého dojmu z nich. Analytici jsou daleko opatrnější.
„V nejlepším případě pohnou televizní diskuse s veřejným mínění o pár procent,“ prohlásil pro NBC profesor politologie z univerzity v Alabamě David Lanoue. „Pravda je, že letos může být i tak skromný posun rozhodující.“
Dojít k němu by mohlo, pokud by se Kerrymu podařilo vyvolat dojem, že stejně jako Bush dokáže být silným a rozhodným vůdcem, jenž v kritických okamžicích nezaváhá. „Pokud vyzývatel nesmaže vážné pochybnosti, které o něm voliči chovají, budou radši hlasovat pro ďábla, jehož už měli možnost poznat,“ doplnil Lanoue.
Souboj o výsledek televizního střetnutí začal už před jeho začátkem. Taktika obou táborů spočívala ve vyzdvihování kvalit protivníka, které má snížit očekávání spojená s výkonem jejich chráněnce. „Na rozdíl od voleb, v debatě nepotřebujete nutně zvítězit. Stačí, když si vedete lépe, než se vám předpovídalo,“ vysvětlil analytik CNN Bill Schneider.
Nejdále v této snaze zašel Bushův stratég Matthew Dowd, když Kerryho označil za nejlepšího diskutéra od dob Cicera. Jiný prezidentův poradce pod podmínkou anonymity listu Washington Post dokonce přiznal, že za stejným účelem rozšířili zprávu, že se Bush hodlá vyhnout druhé televizní debatě, v níž mají kandidáti odpovídat na dotazy z publika.
Přetahování o triumf bude pokračovat i po zhasnutí kamer. Záleží, jaké výroky zaujmou média. „Diváci nesledují přenos s tužkou v ruce, novináři ano. Až následující tři dny přinesou rozhodnutí – ve zpravodajských relacích a na titulních stranách novin,“ upozornil republikánský poradce Scott Reed.


Hospodářské noviny, 30. 9. 2004, autor: Pavel Tomášek

Televizní debaty k volbám prezidenta
George Bush – John Kerry
30. 9. – Coral Gables, Florida
zahraniční politika, domácí bezpečnost 
8. 10. – St. Louis, Missouri
diskuse s dotazy voličů bez vymezení témat 
13. 10. – Tempe, Arizona
vnitřní politika, ekonomika
Debata kandidátů na viceprezidenta
5. 10. – Cleveland, Ohio
témata: bez vymezení
Zdroj: HN
Momenty, které pomohly rozhodnout televizní duely

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení