OBSE plísní Rusko za informování o krizi v Beslanu

16. 9. 2004 14:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Behavio otestovalo Habánské zákony od WMC Grey a hokejový spot Komerční banky od VCCP Prague

Agentura Behavio již tradičně otestovala dvě nejúspěšnější reklamy měsíčního kola Souboje spotů. V březnovém klání uspěly Habánské sklepy a Komerční banka. O tom, s čím uspěly u diváků, si přečtěte v aktuálním vydání Marketing & Media 16/2024.

Reklama
SDG

Neschopnost Ruska poskytnout aktuální a pravdivé informace o událostech kolem školy v severoosetském Beslanu obsazené teroristy uškodilo ruské demokracii a rozdmýchalo nedůvěru veřejnosti vůči vládě a sdělovacím prostředkům. Konstatoval to představitel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro svobodu médií Miklós Haraszti. Podle něj byly také zaznamenány případy zadržení a pronásledování žurnalistů snažících se informovat o dění v Beslanu.
„A co je ještě závažnější, vláda neposkytla včas pravdivé informace o zvládání krize,“ uvedl Haraszti ve zprávě, z níž cituje agentura Reuters. Výsledkem podle něj je „trojí propast důvěry“ mezi vládou a médii, mezi médii a obyvatelstvem a mezi vládou je jejím lidem. „To je vážná újma pro demokracii,“ upozornil.
Ruská vláda a čelní bezpečnostní činitelé uváděli nižší počet rukojmích a poskytovali vzájemně si odporující či mylné informace o totožnosti teroristů, praví se ve zprávě dále. „V důsledku toho byli novináři v Beslanu fyzicky napadáni za domněle chybné informování veřejnosti.“
Zpráva OBSE cituje také ze zpráv ruského tisku a z rozhovorů s žurnalisty, podle nichž rozzuřený dav napadl televizní kameramanské týmy, které obvinil ze zveřejnění lživých informací vlády o počtu rukojmích. Haraszti v dokumentu rovněž jmenuje tři celostátní televizní stanice, které jsou hlavním zdrojem informací v Rusku. Všechny přímo či nepřímo kontroluje stát.
„Bohužel, (TV stanice) neposkytly přesné a aktuální informace. Nakonec se do toho vložily internetové zpravodajské severy a tisková média a zaplnily informační vakuum, jak nejlépe mohly,“ praví se ve zprávě.
Dokument rovněž uvádí několik případů, kdy byli novináři cestou zastaveni, posláni z Beslanu zpět nebo při práci pronásledováni. Byli mezi nimi dva opoziční žurnalisté Anna Politkovskaja a Andrej Babickij, kteří se do Beslanu vůbec nedostali. Zpravodajka listu Novaja gazeta Politkovskaja byla hospitalizována v Rostově se silnou otravou poté, co na letišti vypila čaj, zatímco zpravodaj ruské redakce americké rozhlasové stanice Svoboda Babickij byl zadržen v Moskvě na letišti Vnukovo pro údajné výtržnictví.
Podle Miklóse Harasztiho byl v Beslanu zadržen také televizní štáb gruzínské stanice Rustavi-2 asi hodinu poté, co odvysílal svůj vlastní výklad útoku na školu, který se lišil od verze Kremlu.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení