Na politickou reklamu se letos v USA vynaloží 2,7 mld. USD

6. 9. 2004 09:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Politická reklama v letošním volebním roce v USA zláme zřejmě veškeré dosavadní rekordy. Do médií a reklamních a marketingových agentur přinese téměř 2,7 miliardy dolarů (kolem 70 miliard korun). Odhaduje to společnost PQ Media, která srovnávala, kolik jednotlivé druhy médií očekávají z reklamy zadané ať už volebními týmy kandidátů, nebo nezávislými skupinami na jejich podporu.
Letošní výdaje budou ve srovnání s volebním rokem 2000 více než dvojnásobné – tehdy činily 1,2 miliardy dolarů. Před dvěma lety přišla politická reklama na 1,6 miliardy dolarů, cituje studii americký tisk.
Největší podíl získají i letos klasické televizní společnosti. Stejně jako v roce 2000 do nich odplyne přes 56 procent veškerých nákladů na politickou reklamu a volební marketing. Následuje direct mail s 21 procenty, což je zhruba stejný poměr jako před čtyřmi lety, a přímá propagace (promotions) s devíti procenty, tedy o procento více než v roce 2000.
Kabelové a satelitní televize, tedy placené vysílání, si polepší na 2,9 procenta z 1,6 procenta v roce 2000.
Kabel podstatně posílil při obsazování mezer na trhu a získávání lokálního publika. „To je důležitý trend,“ soudí šéf PQ Media Patrick Quinn. Tento posun podle něho následuje po mnohaletém úsilí kabelových operátorů získat v amerických regionech dominantní postavení.
Zisk kabelových a satelitních televizí jde na úkor rozhlasových stanic. Jejich podíl podle očekávání spadne z 10,6 v roce 2000 na letošních 7,0 procenta. Význam rádií klesá, protože nejsou tak akční jako jiná média, domnívá se expert z PQ Media Leo Kivijarv.
Podíl tištěných novin zůstává zhruba stejný – 2,1 procenta proti 2,2 procenta před čtyřmi lety.
Za velkého vítěze je považován internet. Ačkoli se na něm utratí za politickou reklamu jen 0,9 procenta veškerých nákladů, ve srovnání se situací před čtyřmi lety, kdy se podílel na celkovém koláči asi 0,1 procenta, je to obrovský posun, soudí experti. Internet překoná i billboardy, které podle odhadů spadnou z 1,1 procenta v roce 2000 na 0,7 procenta letos.
Internet je používán jako doplněk k direct mailu, říká Kivijarv. „Velká návštěvnost je na těch stránkách, kam si voliči chodí pro politické informace, a tak tam je i politická reklama. Využívají se také e-maily,“ dodal.
Nebývalý růst nákladů na politickou reklamu je podle autorů studie způsoben tím, že týmy obou prezidentských kandidátů, George Bushe a Johna Kerryho, začaly v 21 státech, kde se očekávají klíčové volební bitvy, skupovat reklamní prostor dříve než obvykle. Politické skupiny vyčlenily také více peněz než kdy jindy na reklamu v etnických médiích v klíčových státech, jako je Florida, Arizona, Nové Mexiko a Nevada. Na oslovení hispánských a afroamerických voličů rezervovaly 75 milionů proti šesti milionům před čtyřmi lety. Ke zvýšení nákladů také přispěl vznik od daní osvobozených skupin na podporu demokratů. A konečně zhruba v polovině států unie se v senátních, poslaneckých a guvernérských volbách očekávají velmi těsné souboje, což jsou pro reklamu ideální podmínky.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.