Filmové fanoušky osloví v 90 kinech „třítýdeník“ Filmové listy

3. 9. 2004 10:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Na trhu se v těchto dnech objevují první barevné noviny o filmu. Pod názvem Filmové listy budou k dostání v devadesáti kinech po deseti korunách. V Praze budou tento „třítýdeník“ prodávat například kina Aero a Světozor. Vydavatelem je Asociace českých filmových klubů (AČFK).
„Místo původně plánovaných osmi stran bude od prvního čísla stran 12, ve výjimečných případech se čtenáři setkají se čtyřstránkovou přílohou. Už v prvním čísle to je příloha k přehlídce Projekt 100 a akci 8 a půl,“ řekl šéf Projektu 100 Jiří Králík.
Každému číslu bude vévodit hlavní téma, které bude uceleným způsobem referovat o některém problému či události filmového dění. První číslo je věnováno dvěma významným filmovým událostem letní sezony – festivalu v Karlových Varech a Letní filmové škole v Uherském Hradišti.
V rubrice Domácí téma přináší první číslo informace o nové kolekci ambiciózních, v českém kontextu netradičních českých filmů Vaterland, Non plus ultras, Horem pádem a Velká voda.
„Rovnocenným zrcadlem zahraničního dění by měla být sekce Zahraničí – v prvním čísle se podíváme na expandující festival v Českém Těšíně Era – Nové Horizonty, z prestižních festivalů se přesuneme v bedekru filmů do Benátek a Locarna,“ uvedl Králík.
V pravidelných rubrikách Distribuce, DVD a TV budou moci čtenáři aktuálně sledovat novinky v české distribuci, od kinopremiér přes tituly dostupné na DVD a VHS až po novinky ve filmovém klubu na ČT 2 a zajímavé pořady ostatních televizních kanálů. Rubriky Distribuce, Historie a teorie a TV přinesou kromě servisu novinek rovněž tematické články a glosy k aktuálním problémům a tématům. Zároveň se v každé z nich budou objevovat průniky do historie oboru. „První číslo mimo jiné přinese článek o nekomerční distribuci v Čechách, inspirativní studii o ovlivňování filmové kultury francouzské nové vlny publicisty okolo časopisu Cahiers du cinema nebo aktuální reflexi nelichotivé situace filmové tvorby a distribuce v České televizi,“ uvedl Králík.
Kromě připravovaných rubrik a témat by měly Filmové listy být rozcestníkem pro příznivce a návštěvníky filmových klubů a filmových událostí. Proto se již od prvního čísla budou čtenáři setkávat s informacemi a pozvánkami na větší i menší semináře konané v rámci i mimo AČFK.
Redakce v čele s šéfredaktorem Petrem Bilíkem doufá, že se tyto noviny stanou spolehlivým a vyčerpávajícím průvodcem po filmové kultuře a filmovém dění v ČR i v zahraničí.
Podle Bilíka bude počáteční náklad 20 000 výtisků. „Uvidí se, jak se kina chopí distribuční iniciativy,“ dodal.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení