Podnikatelé budou snadněji platit televizní poplatek

14. 9. 2004 00:09

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Česká televize usnadní podnikatelům a organizacím platbu televizního poplatku. Při přihlašování televizních přijímačů či změně údajů již nemusí podnikatelé chodit na Českou poštu, ale mohou využít moderních způsobů komunikace, jakými jsou internet, telefon či fax.
Dosavadní výběr televizního poplatku se váže na tradiční služby České pošty. Ta eviduje fyzické osoby (domácnosti), vybírá poplatky v rámci takzvaného sdruženého inkasa plateb obyvatelstva (SIPO) a umožňuje tak celkem jednoduchý měsíční způsob úhrady. Také právnické osoby a fyzické osoby podnikající platí dosud televizní poplatek prostřednictvím České pošty, která je eviduje. Na první pohled se zdá, že forma daně by byla jednodušší. Avšak státní rozpočet se přerozděluje a je velmi pravděpodobné, že vysílání veřejné služby by bylo první, komu by se rozpočet krátil, a stalo by se tak závislé na politicích, kteří o rozpočtu rozhodují. Proto je ve většině evropských států, pro zachování nezávislosti vysílání veřejné služby, poplatek vybírán jako poplatek svého druhu, nikoli jako daň a není součástí státního rozpočtu.
Od 1. října 2004 povede evidenci podnikatelů a organizací (nikoli domácností) sama Česká televize, nikoli Česká pošta a podnikatelé budou platit televizní poplatky přímo na její účet. Proto musí každý podnikatel provést změnu čísla účtu, na který dosud platby televizních poplatků zasílá a poplatky zasílat na účet České televize č. 8029-1800060583/0300. Variabilní symbol zůstává stejný.
Od počátku října bude pro podnikatele a organizace také jednodušší se přihlásit k placení televizních poplatků či změnit evidované údaje. Podnikatel se obrátí přímo na Českou televizi, která zřídila na svých webových stránkách www.czech-tv.cz obsáhlou informační službu. Budou zde také (kromě kontaktních míst České pošty) k dispozici příslušné formuláře, které lze vyplnit on-line, případně zasílat buď prostřednictvím internetu, nebo poštou. Přihlášení a změny bude možné od října provádět také telefonicky.
Všem evidovaným podnikatelům a organizacím zaslala Česká televize dopis, kde je kromě informace o změně čísla účtu požádala o opravu nepřesných či o doplnění chybějících údajů. Také tyto změny lze provádět i přes internet nebo telefonicky.
Změna, ke které Česká televize přistoupila, přinese podnikatelům rychlejší a pohodlnější způsob přihlašování a provádění změn údajů. Vedení databáze poplatníků bez zprostředkovatele on-line a moderní způsob komunikace přinášejí podnikatelům i řadu dalších výhod, jako je například možnost kontrolovat svoje platby na webové stránce. Pro Českou televizi pak znamená přesnější vedení databáze, snadnější a levnější komunikaci s poplatníkem a ušetřené peníze, které dosud platila České poště.

Hospodářské noviny, 14. 9. 2004, autor: Eva Dubová. Autorka je vedoucí televizních poplatků České televize.

Další zajímavé čtení