Turkmenbašimu make-up brání odlišit muže od žen

17. 8. 2004 14:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Turkmenský prezident Saparmurat Nijazov se stará nejen o duchovní stránku, ale i vnější vzhled svých občanů. Jeho poslední výnos se týká televizních moderátorů. Turkmenbaši jim totiž – mužům i ženám – zakázal používat make-up, když jdou natáčet na kameru či vysílat do studia. Svoje rozhodnutí vysvětlil tím, že mu často dělá problém rozlišit, zda se na obrazovce objevil muž nebo žena. „Ženy mají příliš výrazný make-up, tváře by měly mít bledší. Přirozená barva jejich pleti je o mnoho lepší,“ radil Turkmenbaši na nedávném setkání s vedením televize.“Někdy dělají make-up dokonce i mužům. Tehdy je už vůbec nedokážu rozlíšit,“ upozornil. Turkmenbašiho přání – bez ohledu na to, jak je obtížné jej splnit – je v jeho zemi zákonem. Reálnou podobu mají už mnohé jeho představy: v poušti vzniká palác z ledu a centrum volného času s bazény, restauracemi a atrakcemi podobné Disneylandu. Drobný problém je v tom, že turkmenské hory jsou sice vysoké, ale není tam dostatečná zima, aby led vydržel. Nedávno upoutal pozornost, když dal zařadit jeho filozofický traktát Ruhnama do seznamu povinné literatury k získání řidičského průkazu. Nepovšimnutý nezůstal ani jeho příkaz, aby si Turkmeni přestali kazit úsměv zlatými zuby.

-tasr-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.