Turista za dvě stovky

9. 8. 2004 00:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Zmíněných 1,4 mil. turistů, což vychází ze sledování Českého statistického úřadu, představuje 15% nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2002, kdy příjezdům z ciziny stejně jako letos nebránila výrazně špatná mezinárodně politická situace. Oproti roku 2003, kdy byl cestovní ruch oslaben blížící se válkou v Iráku a postupně se projevoval vliv epidemie nemoci SARS, se jedná o 26,2% nárůst.
MEZITITULEK: Jezdí hlavně Němci
Přestože Němci nyní cestují kvůli oslabené ekonomice méně, přijelo jich k nám o 6,6 % více než v roce 2002 (a o 17 % více než v roce 2003). Daleko větší nárůst počtu turistů zaznamenala ČR z Itálie. Za první čtvrtletí přicestovalo celkem 89,5 tis. italských turistů, což je oproti stejnému období roku 2002 o 36,6 % více (o 56,6 % více než v roce 2003). Naopak poklesly příjezdy ze sousedního Polska, kdy za 1. čtvrtletí přicestovalo celkem 81 tis. polských turistů, to je o 12 % méně než v roce 2003 a o 20,4 % méně než v roce 2002.
MEZITITULEK: Rostoucí propagace
O propagaci Česka v zahraničí se stará především agentura CzechTourism. Ta v loňském roce otevřela 7 nových zahraničních zastoupení a uspořádala workshopy i v zemích, kde se ČR jako turistická destinace doposud neprezentovala, ale hlavně v tomto roce zrealizovala ve spolupráci s reklamní agenturou McCann-Erickson Prague první reklamní kampaň České republiky v zahraničí. Ta skončila před dvěma měsíci, přičemž Česká republika byla poslední zemí nejen v západní, ale i ve střední Evropě, která se k vlastní reklamě v zahraničí odhodlala. Z toho důvodu kampaň běžela nejprve na celoevropských televizních kanálech Eurosport, CNN, BBC, Discovery a National Geographic. Spot s názvem Come to slow down vidělo opakovaně 40 milionů diváků v průměru 3,9krát, ale řada z nich až 10krát. Celkové náklady kampaně činily 30 milionů Kč.
MEZITITULEK: 3 % turistů díky kampani
Kampaň usilující o přilákání většího množství zahraničních turistů běžela těsně před a po vstupu ČR do Evropské unie. Z výzkumu GM Consulting (telefonicky bylo dotazováno 7440 respondentů z 8 zemí EU a Ruska) vyplývá, že 48 % diváků zaujal 30s spot natolik, že si jej i týden po skončení kampaně téměř okamžitě vybavili. 81 % (16,2 mil. osob) z nich se spot velmi líbil a téměř nikdo jej neodmítl (4 %). Nejlépe byla kampaň hodnocena v Rusku, kde ji pozitivně přijalo 89 % diváků. Ve srovnání s ostatními zeměmi se kampaň nejméně líbila v Itálii (71 %).
Cílem spotu bylo ještě více upevnit asociace, které si turisté s Českou republikou spojují. U 72 % diváků (téměř 14,4 mil osob, které si kampaň pamatovaly) spot skutečně vyvolával myšlenky na pohodu a na krásná historická místa. 66 % respondentů zároveň uvedlo, že po shlédnutí kampaně začalo o České republice uvažovat jako o místě, kde by svou dovolenou chtěli strávit. Nejpřesvědčivěji jsme zapůsobili opět v Rusku, nejméně ve Francii.
1,5 % diváků, kteří si spot pamatovali, se již během prvního týdne po skončení kampaně informovalo v letecké společnosti, cestovní kanceláři nebo na internetu o konkrétních možnostech dovolené v ČR. Pokud by jen polovina z nich (tedy 150 tis. turistů) nakonec opravdu do ČR přijela, jednalo by se o 2,2 % cest, které zahraniční turisté uskutečnili do ČR v loňském roce. Nárůst počtu turistů díky kampani lze tedy odhadnout mezi 2-3%. Oslovení jednoho turisty by tak přišlo zhruba na 200 korun.
MEZITITULEK: Za rok Polsko a Rakousko
Na základě uvedeného hodnocení úspěšnosti kampaně připravuje agentura CzechTourism reklamní spoty pro turistickou sezónu 2005. Turisté přitom žádají v reklamách cestovního ruchu příběhy, a právě takové kampaně by měly do Česka lákat turisty v Polsku a Rakousku již příští rok. „Důležitý je také výběr vhodných televizních stanic – národní televizní stanice se ukazují být efektivnější než satelitní,“ tvrdí David Gladiš, ředitel CzechTourism.
Na rozdíl od letošní celoevropské kampaně tak budou nakoupeny vysílací časy v národních televizích v kombinaci s reklamou v časopisech a denním tisku a se citylighty. Za polskou i rakouskou kampaň by měl dohromady stát zaplatit přibližně 53 mil. Kč. Peníze na tento projekt chce CzechTourism získat z Evropských strukturálních fondů.

Poslední. Česká republika byla dosud smutnou výjimkou v jinak obvyklé praxi propagace země za svými hranicemi.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.