RRTV si chce s televizemi vyjasnit pravidla sponzorských vzkazů

25. 8. 2004 16:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) si chce s televizemi sjednotit pravidla pro vysílání sponzorských vzkazů. Tato forma se v posledním roce velice rozšířila, ale občas překračuje povolené meze a má rysy reklamy, řekl dnes ČTK mluvčí rady Pavel Barák. Reakci televizních společností se zatím nepodařilo získat.
Podle zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání sponzorský vzkaz nesmí propagovat prodej, nákup či pronájem výrobků nebo služeb sponzora. Provozovatel naopak musí označit sponzorovaný pořad na začátku nebo na konci obchodním jménem sponzora, logem nebo ochrannou známkou.
Na úterním zasedání proto rada zahájila správní řízení s provozovateli vysílání Novy, Primy a České televize kvůli možnému porušení zákona pro uvedení sponzorských vzkazů. „Sponzorské vzkazy překračují vymezení sponzorského vzkazu ve smyslu zákona. Uvádějí například kvalitativní nebo hodnotící znaky,“ vysvětlil Barák.
Českou televizi, CET 21 a FTV Premiéru rada vyzvala, aby se k problému vyjádřily. „Je to spíše prostředek, jakým sjednotit názory správního úřadu a provozovatelů na mez, která by neměla být překračována,“ poznamenal Barák s tím, že rada zatím v této otázce nemá zcela jasno. Tato forma reklamy není zákonem příliš regulována co do rozsahu a zařazování.
Na obsah sponzorských vzkazů ale není na trhu jednotný názor. Platí nepsaná úmluva, že by sponzoring neměl přímo nabádat ke spotřebě a neměl by obsahovat informace o ceně.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.