RRTV se chce kvůli sporu s ČTÚ obrátit na Ústavní soud

11. 8. 2004 09:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se chce obrátit na Ústavní soud kvůli kompetenčnímu sporu s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) o udělování kmitočtů pro digitální vysílání. Rada, která sama podle zákona nemůže podat žalobu, dá proto podnět nejvyšší státní zástupkyni. ČTK o tom po včerejším zasedání rady informoval její předseda Petr Pospíchal. Šéf ČTÚ David Stádník však míní, že jeho úřad do kompetencí vysílací rady nezasáhl.
ČTÚ přidělil v polovině července kmitočty v éteru třem společnostem, které provozují zkušební digitální vysílání. Podle vysílací rady je však toto rozhodnutí v rozporu se zákonem, neboť kmitočty jsou součástí vysílacích licencí, jež uděluje právě RRTV. „Rada se na Ústavní soud obrátí, protože nemá jiné nástroje, jak dosáhnout právního stavu,“ řekl předseda RRTV Petr Pospíchal.
Předseda ČTÚ David Stádník s tímto postupem nesouhlasí. „V žádném případě jsme jim nezasáhli do kompetence. Je mi s podivem, že rada vyvolává takové spory. My žádné spory s radou nemáme a ani nemáme důvod je vyvolávat,“ řekl ČTK Stádník. Již dříve uvedl, že ČTÚ měl právo kmitočty rozdělit. „Můžeme vydat technická povolení, jsou-li vydány licence podle zákona o rozhlasovém a televizním vysílání nebo se souhlasem rady. A dvě celoplošné licence jsou vydány, a to Nově a Primě. A protože jsou licence vydány, vydávali jsme i my,“ řekl na konci července.
RRTV dále na svém zasedání prodloužila dobu platnosti licence k provozování rozhlasového vysílání rádiu Evropa 2 – Východ, které šíří prostřednictvím vysílačů provozovatele Rádia Duha. Platnost prodloužené licence tak skončí 16. května 2015.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení