Před 75 lety odvysílal rozhlas první fotbalový zápas ze zahraničí

18. 8. 2004 14:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Přesně před 75 lety prohrála v semifinále Středoevropského poháru ve Vídni SK Slavia Praha s tamní klubem First Vienna 2:3. Přesto mohli mít příznivci pražského klubu aspoň z něčeho radost. Český rozhlas/Radiojournal z tohoto utkání odvysílal 18. srpna 1929 přímý přenos a byla to historicky první reportáž z utkání v zahraničí, kterou rozhlas nabídl.
Historické statistiky Český rozhlas nevede, a tak přesný počet odvysílaných reportáží od počátků do současnosti není znám. „Řádově jde ale o desetitisíce přenosů,“ řekl René Zavoral z ČRo.
Vůbec prvním přímým přenosem některé ze sportovních událostí – byť podle současných měřítek o přímý přenos nešlo – byla reportáž z boxerského utkání mezi Františkem Růžičkou alias Frankem Rosem a Rocky Neightem v roce 1924. Technicky byl přenos zajištěn tak, že komentátor telefonicky popisoval zápas do vysílacího stanoviště Radiojournalu v Praze-Kbelích a hlasatel do éteru četl jeho přepisovaný záznam.
První podle současných měřítek již skutečnou reportáž z fotbalového utkání si pak mohli posluchači Radiojournalu poslechnout o dva roky později. Za mikrofon zasedl Josef Laufer, který se posléze stal jedním z nejpopulárnějších tuzemských komentátorů a fanouškům přiblížil historickou premiéru ve Vídni i finále mistrovství světa v Římě v roce 1934.
Nejpočetněji jsou v reportážích podle údajů ČRo zastoupeny kolektivní sporty – hokej a fotbal, dále atletika, vodní sporty, šerm, motorismus a letectví. Jak uvedl vedoucí sportovní redakce ČRo Petr Souček, současný počet přenosů se pohybuje kolem stovky ročně, včetně reportáží z hokejové a fotbalové ligy.
„Přímé přenosy byly mírně omezené po roce 1992, teď je jejich počet každý rok zhruba stejný. Záleží na tom, co se v roce koná za velké akce,“ uvedl Souček. Například letos tak rozhlas stejně jako Česká televize odvysílá přímé přenosy ze tří hlavních událostí – po mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy v kopané nabízí od soboty i olympiádu v Aténách.
Český rozhlas/Radiojournal zaznamenal ve své historii i několik rekordů. Například podle údajů ČRo 29. května 1932 nabídl posluchačům přenos utkání Československa a Nizozemska z Amsterodamu a přenosem na vzdálenost 1042 kilometrů překonal tehdejší vzdálenostní rekord.
Při nástupu televize mnozí očekávali, že rozhlas bude zatlačen do ústraní, neboť lidé dají přednost zvukovým a hlavně obrazovým možnostem televize. Reportáže však rozhlas vysílá dodnes. „Obecně platí, že zájem o přímé sportovní přenosy přetrvává v případě, že jde o zápasy, které nepřenáší televize. V momentě, kdy se daný zápas objeví paralelně i ve vysílání televize, je rozhlas spíše doplňkovým médiem,“ uvedl Zavoral.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.