SuperStar: Obchod za miliardu

18. 6. 2004 00:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

V neděli večer je finále. Skutečný vítěz nejnápaditější reklamní kampaně současnosti nazvané Česko hledá SuperStar je však znám už nějaký pátek.
Jsou jím firmy, které své výrobky spojily s typickým oválným logem. Podle odhadů marketinkových expertů se v obchodu spojeném s prvním hledáním české pěvecké hvězdy protočí více než miliarda korun.
„Pouze talenty donutí kapitál tančit,“ prohlásil nedávno v Praze Jonas Ridderstrale, jeden z předních světových teoretiků managementu. V případě SuperStar platí jeho teze dvojnásob.
Prvním talentem je britský producent Simon Fuller, který před pěti lety s nápadem na lidové hledání pop-idolů přišel. Druhým jsou účastníci soutěže.
A kapitál se skutečně roztančil. Zatímco pražské mistrovství světa v hokeji odhadem přineslo na reklamě a vstupném necelou miliardu korun, příjmy firem kolem SuperStar už podle vyjádření expertů jsou či budou o sto miliónů vyšší.
Vydělávají nejen firmy ze zábavního průmyslu, se kterými je pořad primárně spojený, na své si přijdou i mobilní operátoři či sázkové kanceláře. A také stát, který ze všech příjmů inkasuje devatenáct procent daně z přidané hodnoty.
„Do středy vsadili tipující na nedělní finále více peněz, než za prvních pět kol soutěže dohromady. Průměrně se sází téměř dvě stě korun, o padesátikorunu více než před týdnem,“ uvedl mluvčí společnosti Tipsport Lubomír Ježek.
Nejen rekordní výdělky přinesla do Česka SuperStar.
Takhle bude vypadat účinný marketink budoucnosti, shodují se experti na reklamu. Nikoliv billboardy, kampaně či jiné klasické metody, ale soutěž, do níž se aktivně zapojí milióny lidí, vyvolá nepřehlédnutelnou mánii.
„Podstatným prvkem je komunikace. Diváci nejsou jen pasívními příjemci informací, ale sami se zapojují,“ míní Gilles Bérouard, šéf komunikační agentury Euro RSCG New Europe.
Dlouhodobě lidi u obrazovek udržuje „hra na moc“, každý má totiž šanci zasáhnout do osudu soutěžícího. Přispívají i noviny a časopisy, které se o soutěžících rozepisují do nejmenších detailů. Zvyšuje se čtenost a s ní i příjmy za inzerci.
Největší část tržeb zatím připadl logicky Nově.
Odborníci odhadují, že podle propočtu ceny a skutečně odvysílaných minut reklamy se celkový objem reklamy napojené na Česko hledá SuperStar pohybuje kolem 360 miliónů korun. Martin Mlýnek z mediální agentury Carat říká, že vzhledem k mimořádné sledovanosti pořadu Nova utrží na inzerci až 100 miliónů korun navíc.
Své jisté mají rovněž mobilní operátoři. Diváci pořadu zatím odeslali přes deset miliónů SMS, další milióny se čekají v neděli.
Kolem 60 miliónů korun by mohlo prodejem nahrávek finalistů získat hudební vydavatelství BMG. Jeho ředitel Milan Herman odhaduje, že vítěz SuperStar má v Česku jistý prodej 30 tisíc kusů alba, BMG zvažuje vydat nahrávku čtyřem až pěti účastníkům finále.
Tím však miliónový kolotoč SuperStar nekončí. Marketinkoví experti upozorňují na obchodní potenciál jednotlivých finalistů, který mohou firmy využít při propagaci potravin, nápojů, elektroniky, bot nebo módních oděvů.
„Příkladně Sámmera Issu si dovedu představit při propagaci módního oblečení. A nemusí jít jen o finalisty, vždyť „Dajdou“ se už objevila na billboardech pivovaru Bernard,“ řekl Štěpán Wolde z mediální agentury ARBOMedia.


Hospodářské noviny, 18. 6. 2004, autor: Aleš Borovan, Vladimír Kaláb

Česko hledá SuperStar, odhad tržeb (v mil. Kč)
TV Nova za reklamu  360
Deníky a časopisy za reklamu  240
Vydavatelství BMG za hudební nosiče  60
Sázkové kanceláře  14
Tržby za SMS a telefonáty  80
Koncerty v Sazka Aréně  15
Hala Brumlovka (nájem)  1
Celkem  770
Budoucí příjmy
(reklama, merchandising)  330
Prvé kolo SuperStar celkem  1 100


Zdroje: Odhady reklamních, mediálních a koncertních agentur

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.