Každá osmá rodina v Česku vlastní chatu nebo chalupu

18. 6. 2004 09:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Chatu nebo chalupu vlastní v Česku každá osmá domácnost. Vyplývá to z výzkumu agentury Mag Consulting. Podle jejího ředitele Jaromíra Beránka je v zemích EU počet domácností, které vlastní tzv. druhé bydlení, proti Česku zhruba poloviční.
Pracující Češi tráví na svých chatách 29 až 30 víkendů ročně. V průměru na chatách přespí 63krát za rok. Kromě víkendů si totiž na chatách většinou užijí také tzv. druhou dovolenou. V létě pobývají rodiny na chatách na dovolené osm až devět dní, v zimě v horských oblastech deset až 12 dní.
Zatímco v Česku chaty a chalupy vlastní střední a chudší vrstvy, v zahraničí je druhé bydlení doménou bohatých. V Česku ale bohatší rodiny své chaty prodaly, pořídily si vilky a volno tráví v zahraničí, vysvětlil Beránek.
Zájem o chaty a chalupy se v posledních letech přesouvá do horských oblastí. Novým trendem je vlastnictví apartmánů v bytových domech v horských střediscích. „I lyžaři jsou pohodlní a nechtějí přijet do vymrzlé roubené chaloupky,“ dodal Beránek. Zájem je hlavně o garsonky a dvougarsonky.
Alespoň jednu ze svých dovolených stráví letos v Česku skoro polovina obyvatel země. Meziročně by tak počet domácích pobytů vzrostl zhruba o sedm procent. Mnoho rodin se totiž po letech, kdy poznávaly různé zahraniční přímořské destinace, vrací na domácí dovolenou.
Vliv na zájem o domácí pobyty má také trend rozdělování dovolené do více částí, který v posledních letech sílí. Dovolená v Česku patří k druhým a třetím dovoleným řady domácností.
Letos by 4,43 milionu Čechů mohlo uskutečnit skoro 6,5 milionu domácích pobytů. Na chatách a chalupách tráví svou dovolenou podle odhadu 800.000 až 900.000 osob, přičemž zhruba polovina z nich uskuteční dva i více pobytů. Zhruba dvojnásobný počet delších pobytů si rodiny užívají u příbuzných a známých, například u rodičů a příbuzných na venkově.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení