Členům Rady ČT nevadí kandidatura Svobodové do EP

3. 6. 2004 08:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Členka Rady České televize (ČT) Alena Svobodová, která je kandidátkou KSČM ve volbách do Evropského parlamentu, na středečním zasedání rady řekla, že svého členství v radě se nevzdá. Reagovala tak podle svých slov na názory uveřejněné v tisku, podle kterých je členství v radě podle zákona neslučitelné s kandidaturou do EP za politickou stranu. Nikdo ze členů rady se proti jejímu členství nevyslovil.
„Moje vystupování se netýká výkonu funkce v radě a není v rozporu se zákonem,“ řekla Svobodová. Někteří ze členů rady její názor podpořili. Podle Petra Uhla by o případném porušení zákona měla rozhodnout sněmovna.
Uhlův kolega Jan Prokeš je přesvědčen o tom, že by si „političtí funkcionáři“, kterým se členství Svobodové v radě nelíbí, měli pořádně přečíst zákon o ČT. „Nemám také odstoupit, když vám popřeji boží požehnání?“ zeptala se s nadsázkou svých kolegů členka rady Jana Šilerová, která je biskupkou Církve československé husitské.
Rada ČT se zabývala také fungováním etického panelu veřejnoprávní televize, který je ve sporných otázkách poradním panelem jejího generálního ředitele Jiřího Janečka. Složení pětičlenného etického panelu rada schválila již v únoru, poprvé se však sešel až na sklonku května.
„Není v lidských silách to urychlit,“ vysvětlil pomalý rozjezd etického panelu Janeček s poukazem na zaneprázdněnost jeho členů. Podle člena rady Jiřího Presla se však při podobném tempu práce panel stane „nefunkčním tělesem“, které žádné sporné věci nevyřeší. Jeho kolegyně Zdena Hůlová navrhla, že pokud jsou členové panelu příliš zaneprázdněni, bylo by nejvhodnější vybrat jiné, kteří by měli čas. „Neměli bychom tam nikoho,“ povzdechl si Janeček.
V etickém panelu ČT zasedá profesor Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a advokát Petr Hajn, předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, předseda nevládní neziskové organizace Sdružení obrany spotřebitelů František Lobovský a dva novináři – Jiří Peňás z časopisu Týden a redaktor zpravodajství ČT Zdeněk Velíšek.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.