Novela autorského zákona rozdělila sněmovnu, rozhodnutí odloženo

16. 6. 2004 14:06

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Sněmovna se zatím nemůže shodnout na tom, zda osvobodí majitele hotelů od povinnosti platit autorské poplatky za televizní a rozhlasové přijímače v jednotlivých pokojích. Poslanecký návrh novely autorského zákona, který s tím počítá, vrátila výborům k projednání. Znamená to, že rozhodovat o něm bude zřejmě až po parlamentních prázdninách.
Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) poslance před schválením nynější podoby novely varoval. Podle něj porušuje mezinárodní závazky ČR a je v rozporu s právními normami platnými v EU. „I uživatelé, tedy ony hotely, které tak stojí o tuto novelu, se vystavují obrovskému množství žalob domácích i zahraničních, tedy žalob nositelů práv, a to nejen ve vztahu k porušení našich mezinárodních autorskoprávních závazků,“ prohlásil.
Petr Pleva z ODS ale takovou argumentaci odmítl. V některých evropských státech podle něj platí majitelé ubytoven skutečně i za přijímače na pokojích, v jiných zemích ale nikoli. „Takže když my se připojíme k jedné části evropských zemí, nebojím se mezinárodních žalob a arbitráží,“ dodal.
Kateřina Dostálová (ODS) pak Dostálovi připomněla, že pod novelou je podepsán i jeho stranický kolega Zdeněk Koudelka, který se zřejmě stane novým ministrem spravedlnosti. „Nedomnívám se, že by pan poslanec Koudelka jakkoliv chtěl porušovat naše mezinárodní závazky,“ uvedla.
K předloze má ale výhrady například i šéf lidoveckého klubu Jaromír Talíř. Řekl, že nejde jen o hotelové pokoje, ale i o nový způsob platby autorských poplatků při pořádání různých koncertů či veřejných projekcí. Autorské ochranné organizace by měly nově od pořadatelů inkasovat peníze v závislosti na tom, kolik diváků se na tu či onu akci dostaví.
To dělá podle Talíře jejich agendu podstatně složitější. „Teď budou muset na každé akci sledovat a nějak odhadovat počet účastníků,“ uvedl.
Ve sněmovně nakonec těsně převážil názor, že novelu by měl znovu projednat výbor pro kulturu. Ujme se jí ale i výbor zahraniční. Měl by prověřit, zda tedy je, či není v rozporu s mezinárodními závazky českého státu.

Další zajímavé čtení