Cenu Nadace Charty 77 dostala Petra Procházková

8. 6. 2004 09:06

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Někdejší válečná zpravodajka z Čečenska a Afghánistánu Petra Procházková převzala Cenu Františka Kriegla za rok 2004. Nadace Charty 77 tak ocenila zejména její práci nezávislé humanitární a sociální pracovnice v Grozném. Jednomyslně zvolila porota Procházkovou i za založení sdružení Berkat, zaměřeného na pomoc a podporu lidí z oblastí zničených válkou, uvedl předseda Nadace František Janouch.
Procházková měla asi největší radost z toho, že ocenění nepatřilo jen jí, ale i lidem ze sdružení. „Berkat není žádná organizace, ve které by se sdružovali hrdinové, ani to není spolek, který by měl politické ambice. Sešly se v něm osoby, kterým dělá problém slyšet o cizím neštěstí a v klidu při tom chroustat chipsy či popíjet pivo,“ uvedla.
Devětatřicetiletá novinářka působila v minulosti především v Rusku a bývalých republikách SSSR. Během pokusu o puč v roce 1993 jako jediná zahraniční novinářka vytrvala v obklíčené ruském parlamentu, ostřelovaném těžkou technikou. V roce 2000 se rozhodla přerušit zpravodajskou práci a zůstala v Grozném jako nezávislá humanitární a sociální pracovnice. Založila tam denní jesle a školky pro opuštěné, poloosiřelé děti. Přestože přestala psát o válce, znelíbila se úřadům v Moskvě, které ji označily jako nežádoucí osobu, a musela z Ruska odjet. Od té doby nikdy vízum do Ruska nedostala.
Cena Františka Kriegla byla založena ve Stockholmu v roce 1987. Ocenění připomíná statečný postoj československého politika Františka Kriegla, který jako jediný z tehdejších představitelů odmítl po obsazení republiky vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 podepsat potupný diktát.
Současným posláním ceny je vyzvednout příkladnou statečnost, kterou v minulém roce projevili jednotlivci nebo občanské instituce v úsilí o dodržování lidských práv, občanských svobod a politické tolerance. Vyhlašována je 10. dubna v den narození Františka Kriegla. Cena je finančně podporována Nadací Charty 77. Její součástí je mramorová nadační kostka, dílo designéra Petra Tučného, a diplom. Kromě toho získala Procházková i šek na 50 000 korun. Nadace také vyhlásila Cenu Toma Stopparda za rok 2003. Obdržel ji Václav Jamek za knihu Duch v plné práci.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.