Zájem o britské filmy a televizní programy ve světě roste

20. 5. 2004 09:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Jestliže se ještě na začátku loňského roku zdálo, že televizní a filmový svět zcela ovládne americký export, dnes je jasné, že se na trhu se zábavou dokáže docela dobře prosadit i jiná původní tvorba. Podle nedávno zveřejněných studií totiž ve světě markantně vzrostl zájem o televizní a filmovou produkci s nálepkou Made in UK.
Jak na konci minulého týdne uvedla Britská asociace televizních distributorů (BTDA), zisky z vývozu britských pořadů do světa vzrostly v průběhu roku 2003 o 22 procent na více než 520 miliónů liber.
Celá čtvrtina těchto příjmů přitom pochází z původní televizní tvorby pro děti. „Ve světě je velký zájem o britské animované pohádky, v současné době je nejpopulárnější Bob the Builder a pohádky o tučňákovi Pingu,“ uvedl Timothy Jason, expert na britský televizní průmysl.
Podle něj jsou pořady pro děti výborným marketinkovým produktem. „K pohádkám se váže druhotný merchandising, jako jsou hračky, časopisy a knížky, a samozřejmě videokazety a DVD,“ dodal. Stejně úspěšné jsou ve světě i britské televizní show. Podle Jasona se loni ve světě dařilo například zábavné sérii Footballers Wives či seriálu Spooks.
Jak uvedl zpravodajský server BBC News, příjmy z britské distribuce vzrostly za posledních pět let o neuvěřitelných osmdesát procent. Největší podíl na jejím úspěchu mají Spojené státy, kam se loni prodala vysílací práva na 43 procent všech vyvážených britských pořadů, zájem o britskou produkci je podle BTDA v Německu, Francii, Španělsku a Itálii. „Obrovský nárůst zájmu zaznamenali britští distributoři také u zemí bývalého východního bloku,“ dodal Jason.
Podle servisu Bloomberg se v posledních dvou letech velmi daří i britským filmovým studiím. Na začátku května úspěšně vstoupilo na londýnskou burzu největší britské filmové studio Pinewood Shepperton, z jehož produkce pochází například osmnáct dílů Jamese Bonda, všechna pokračování příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera a které se spolupodílelo také na produkci historického velkofilmu Trója studií Warner Bros, který měl v těchto dnech celosvětovou premiéru. Díky úspěšnému vstupu na burzu dosáhla aktuální tržní hodnota tohoto britského filmového studia na částku 91 miliónů liber.
Tím si studio značně posílilo pozici na světovém filmovém trhu. Právě Pinewood totiž již několik let úspěšně spoluprodukuje ty nejdražší americké velkofilmy.
„Američané se na britská filmová studia zaměřili především z finančních důvodů,“ uvedl pro list The Guardian Xan Brooks, britský filmový analytik. „Práce s britským štábem i vybavením americké producenty vyjde levněji. To samozřejmě dává britským studiím velkou šanci prosadit se,“ dodal Brooks.
Z pětaosmdesáti filmů, které byly loni natočeny ve Velké Británii, jich tak plná polovina vznikla v britsko-americké koprodukci.

Hospodářské noviny, 20. 5. 2004, autor: Irena Zemanová

Redakce MAM

Další zajímavé čtení