RSF: Třetina lidí na světě zbavena svobody tisku

3. 5. 2004 08:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Třetina lidí na světě žije v zemích, kde není svoboda tisku, loni bylo zabito nejvíc novinářů od roku 1995, počet „škůdců tiskové svobody“ se rozrůstá. Uvádí to novinářská organizace Reportéři bez hranic (RSF) ve zprávě, kterou vydala v Paříži k Světovému dni svobody tisku.
V roce 2003 bylo zabito při výkonu povolání nebo pro své názory 42 novinářů a letos dalších 11. K letošnímu 1. dubnu bylo ve vězení přes 130 novinářů, nejvíc na Kubě (30) a v Číně (27), uvádí se ve zprávě.
Z oblastí je na tom podle RSF ohledně tiskové svobody nejhůř Blízký východ, kde mnohde chybí nezávislá média a novináři se podrobují autocenzuře a kde „válka v Iráku a pokračující konflikt mezi Izraelem a Palestinci vystavil svobodu a bezpečnost novinářů velmi těžké zkoušce“. Loni zde bylo zabito 15 novinářů.
Celkově hodnotí RSF jako „zdaleka největší vězení na světě pro novináře“ Asii. Poukazují na potlačování tiskové svobody tamními komunistickými režimy, barmskou vojenskou vládou i vládci Pákistánu a Nepálu. V Africe se podle zprávy stává nezávislý tisk stále vzácnější, v Americe je tisková svoboda s výjimkou Kuby, Haiti a Kolumbie celkově respektována.
V Evropě byla loni situace „nadále uspokojivá“. Na seznamu 37 „škůdců tiskové svobody“, který organizace vydala, jsou ale i prezidenti Ruska, Běloruska a Ukrajiny Vladimir Putin, Alexandr Lukašenko a Leonid Kučma.
Jsou zde dále například syrský prezident Bašár Asad, saúdský následník trůnu princ Abdalláh, kubánský vládce Fidel Castro, libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, prezidenti Číny a Severní Koreje Chu Ťin-tchao a Kim Čong-il, šéfové kolumbijských geril a polovojenských skupin nebo baskická teroristická organizace ETA.
Proti loňsku se seznam rozrostl o tři jména. Jsou to pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, maledivský prezident Maumún Abdal Gajúm a král souostroví Tonga Taufaahau Tupou IV.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.