Legalizace gay sňatků může v USA rozhýbat trh s blahopřáními

17. 5. 2004 14:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Sňatky homosexuálů, které jsou nově jako v jediném státě USA povolené v Massachusetts, zřejmě podpoří rozvoj ve Spojených státech velmi populárního odvětví vyroby blahopřání a upomínkových pohlednic. Američané tohoto zboží ročně nakoupí za sedm miliard dolarů.
Rozhodující výrobci Hallmark a American Greetings, kteří ovládají 85 procent trhu, nabízejí stovky nejrůznějších blahopřání pro jakékoli svátky a příležitosti, ale nezaměřují se na gaye a lesbičky. Díru na trhu nyní objevují menší hráči, jako jsou vydavatelství 10percent.com, Pink Rainbow Galaxy a Heygirl.
Tento segment může skutečně být docela velký, upozorňuje agentura Reuters. Pokud homosexuálové tvoří šest až sedm procent zákazníků, jde o tržní objem 420 milionů dolarů, dodává.
Washingtonský odborník Wesley Combs, který pomáhá společnostem s odbytem mezi homosexuálními spotřebiteli, soudí, že obor upomínkových pohlednic pro tuto komunitu si povede dobře. Celkovou kupní sílu homosexuálních a lesbických zákazníků ve Spojených státech odhaduje na 485 miliard dolarů ročně.
„Na mnoha blahopřáních a pohlednicích jsou vždy muž a žena. Nikdy bych nemohl něco takového poslat svému partnerovi,“ dokládá svou úvahu Wesley Combs.
Podobně smýšlí i spoluzakladatelka Pink Rainbow Galaxy ze státu Georgia Jennifer Stricklandová. „S partnerkou jsme si uvědomily, že jsme si často chtěly jedna druhé poslat blahopřání k narozeninám, poděkování nebo cokoli. Prostě to nebylo.“
A tak se na veletrhu v New Yorku minulý týden představila nová svatební blahopřání. Například růžový automobil s nezbytnými nápisem „Právě oddáni“ a přivázanými plechovkami od konzerv, ovšem v duhových barvách. Nebo dva tučňáci jemně připomínající ženichy ve smokingu. Lesbickým párům je pak určen třeba obrázek s nevěstou ve svatebním, jak přenáší druhou nevěstu přes domovní práh.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení