Značku „Made in EU“ podnikatelé nevyužívají

10. 5. 2004 09:05

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Uplynul týden od vstupu do Evropské unie, ale žádný hromadný úprk českých firem ke značce „Made in EU“ nenastal. Naopak. Většina si i nadále hodlá ponechat označení „Made in Czech Republic“. Evropskou značku hodlají použít pouze na výslovné přání zákazníka.
O změně označení země původu vůbec neuvažují strojírenské ani elektrotechnické firmy. Přechod k evropskému logu je pravděpodobnější jen u některých výrobců spotřebního zboží. Ti si od toho slibují lepší prodej v zahraničí. Na mnoha z nich to však jejich obchodní partneři přímo vyžadují.
„Dosud jsme vyváželi zboží do zemí unie především pod obchodní značkou odběratele a označením „Made in Europe“. Nyní na přání zákazníka měníme toto označení na „Made in EU“ či „Made in EC“,“ říká obchodní ředitel výrobce žárovek Novalamp Pavel Měchura. Firma exportuje své výrobky ponejvíce do Francie a Itálie.
Až šedesát procent produkce vlasové kosmetiky společnosti Lybar, kterou odebírají obchodníci pro trhy mimo unii, již nese označení Made in EU. „Ale naší strategií je zůstat u označení Made in Czech Republic,“ tvrdí ředitel Lybaru Miroslav Labanič. To má podle něj platit především pro jejich vlastní značky. Podnik ročně vyrobí 40 miliónů kusů aerosolových výrobků.
Značka Made in EU se vyplatí v Africe a Asii
O změnách označení země původu přemýšlí Veba, výrobce froté textilu s ročním obratem převyšujícím 1,3 miliardy korun. „Rozhodli jsme se, že nové označení země původu budeme konzultovat s našimi odběrateli. Kde budeme cítit, že to zlepší odbyt, zavedeme to,“ řekla ředitelka pro marketink a prodej Miluše Housková.
Broumovský podnik exportuje nejen do unie, ale i do afrických zemí a do Ameriky. Přitom v mnoha vzdálenějších třetích zemích mají lidé mnohem více v povědomí Evropskou unii než Česko.
„Většina zákazníků například v USA nikdy o Česku neslyšela. I na asijských trzích často v myslích spotřebitelů vítězí značka Made in EU či Made in USA a značka původu z České republiky je vnímána nedostatečně. Vstup na světové trhy značka Made in EU podpoří,“ domnívá se ředitel vládní agentury CzechTrade Martin Tlapa.
Jiří Grund, majitel stejnojmenné firmy vyrábějící koupelnové koberečky, se domnívá, že značka Made in EU může pomoci odlišit evropské firmy od výrobků z Asie. Sám ale nic měnit nechce. „Budujeme vlastní českou značku Grund. Made in EU v podstatě zastírá původ výrobku,“ uvedl Grund.
„Jestliže český dovozce konkurenčních výrobků z Asie může použít na obalu výrazný modrý obdélník s nápisem „Euro products“ a ozdobí ho šesti žlutými hvězdičkami, těžko by nám značka Made in EU přinesla nějakou výhodu,“ poznamenal Josef Porkert, majitel výrobce ručních kuchyňských strojků J. Porkert. Podobně smýšlí i zástupci výrobce hokejové výstroje VHV Opus vyvážející do Skandinávie i Kanady.
Řekové v EU vyrábějí, Němci a Francouzi ne
I evropští výrobci většinou lpějí na národním označení. Prvním pokusům Evropské komise o zavedení společné značky se zuřivě brání například německé automobilky, které těží z dobrého zvuku označení „Made in Germany“.
Naopak některé portugalské nebo řecké firmy unijní značku od vstupu do EU rády využívají.
„Evropská značka nemá proto až tak dobrou pověst,“ říká manažer Asociace exportérů Petr Liška. Pak je totiž podle něj jasné, že takové zboží není ani z Německa, ani třeba z Velké Británie, kde se výrobci ke svému národnímu označení hrdě hlásí.
„Jde o takzvané prémium původu. Obchodník například u českého zboží požaduje automaticky o deset i více procent nižší cenu, než akceptuje u stejného zboží původem z Německa,“ podotýká Liška. Němec by tak přijetím společné značky v podstatě degradoval své výrobky. O to víc, že evropskou značku mohou nyní nést například i produkty z Pobaltí.
A stejně tak jako Francouzům záleží na národním označení u jejich vín nebo Holanďanům u sýrů, lpějí na něm i čeští potravináři.
„Český původ je součástí image našeho piva,“ řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin. Ani nadnárodní firmy, které mají v Česku své výrobní závody, jako například Unilever, nic nechystají.
„Zatím jsme k ničemu nepřistoupili, nicméně sledujeme situaci na trhu a případné změny do budoucnosti nevylučujeme,“ vyjádřil se opatrně mluvčí britsko-nizozemského koncernu Jakub Puchalský.
V oborech, kde má označení Made in Czech Republic dobrou pověst, by však podle vývozců bylo neuvážené o tuto výhodu přijít. To platí nejen pro výrobu piva, ale například i pro sklářský průmysl. „Měnit označení původu by nás ani nenapadlo,“ řekl obchodní ředitel výrobce olovnatého křišťálu Gold Crystal Tomáš Šilhan. Firma vyváží do Ruska či arabských zemí.
EU přináší zakázky, ale její logo je zbytečné
Strojírenské firmy o evropské značce dosud ani neuvažovaly. A například výrobky nadnárodního koncernu ABB, jenž má závod i v Brně, zpravidla označení „Made in“ vůbec nenesou.
„Na výrobních etiketách uvádíme jen ABB a technické parametry. Tak to v ABB jako globální společnosti bylo sjednoceno již před několika lety. Všechny produkty jsou prostě vyrobeny v ABB bez ohledu na to, v které zemi je závod,“ potvrdila mluvčí společnosti Martina Herkusová.
Ani lokální producenti, jako je třeba výrobce leteckých přístrojů Mikrotechna, o společnou značku nestojí. „Letečtí výrobci v Evropě i jinde nás už znají. Ale vstup do unie se projevil příznivě. Registrujeme vyšší poptávku,“ podotkl ředitel pražské firmy Jan Staněk.
Evropskou značku by využil jen na přání zákazníka producent jističů OEZ, který rozšiřuje svoje exporty zejména směrem na východ. Výrobce zabezpečovací techniky Jablotron, jenž vyváží do 70 zemí světa, považuje český původ za vyjádření toho, že jeho produkty se v tuzemsku vyvíjejí.
„Kdybychom ale byli teprve začínající firmou, pak bychom asi zvolili evropské označení. Určitě by nám to pomohlo,“ míní vedoucí prodeje Jablotronu Viktor Slanař. Český původ je také těsně spjat se světoznámými jmény, jako je Škoda nebo Tatra.

Hospodářské noviny, 10. 5. 2004, autor: Jan Činčura

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.