Tři čeští novináři zmizeli v Iráku

13. 4. 2004 08:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

O2 a Air Bank prohlubují spolupráci s platformou Unity

Věrnostní platforma Unity navazuje na dřívější spolupráci O2 a Air Bank, do budoucna se přidají další společnosti ze skupiny PPF.

Reklama
SDG

V neděli v devět hodin ráno vytáhli iráčtí ozbrojenci z taxíku, který mířil z Bagdádu do Jordánska, tři Čechy. Zřejmě je unesli. Informovala o tom včera agentura AFP s odvoláním na majitele taxislužby Sálima Mazhara, jehož zaměstnanec únos oznámil. Česká televize zároveň potvrdila, že ztratila kontakt se svými zpravodaji v Iráku: reportérem Michalem Kubalem a kameramanem Petrem Klímou. Oba jsou nezvěstní od nedělního rána, kdy se vydali na cestu z Bagdádu do jordánského Ammánu.
Žádné spojení nemá ani Český rozhlas 1 – Radiožurnál se svým redaktorem v oblasti Vítem Pohankou. Také ten se v neděli ráno chystal taxíkem do Ammánu. Včera měl přiletět do Prahy, ale ani on se neozval.
„Ztratili jsme s ním spojení, ale únos potvrdit nemohu,“ řekl ČTK šéf zahraničí redakce Jiří Hošek.
Totéž tvrdí Česká televize. „Ověřovali jsme si to i u té taxikářské firmy, ale bohužel jsme nezjistili nic…,“ uvedl mluvčí televize Martin Krafl.
Podle taxikáře, který novináře vezl, ozbrojenci nebyli agresívní. „Zastavili jsme na jednom kontrolním stanovišti, a tam je donutili vystoupit. Mě poslali zpátky. Chovali se ale slušně,“ popsal muž ve večerních zprávách ČT.
V nich hovořil o trojici pasažérů – novináři tedy zřejmě cestovali společně.
České úřady zatím nejsou s to potvrdit, zda se skutečně jedná o únos. Možná je i varianta, že poté, co opustili taxi, byli okradeni a nemohou se tedy s Prahou spojit.
Informace prověřují české tajné služby – ani těm se však nepodařilo zjistit cokoli bližšího. „Zatím víme jen to, že s novináři není spojení,“ uvedl šéf rozvědky František Bublan.
Velvyslanec v Iráku Martin Klepetko včera řekl, že se v úterý do oblasti, kde muži automobil opustili, vydá speciální jednotka a pokusí se najít nějaké stopy.
„Máme na místě hodně našich lidí, snažíme se zjistit, co se stalo. Zda jde o únos či zmizení zatím není možné říci,“ řekl mluvčí Černínského paláce Vít Kolář.
Náměstek ministra zahraničí Petr Kolář dodal, že se žádní únosci dosud neozvali. „Žádné požadavky na výkupné zatím nikdo nevznesl.“
V Iráku působí od ledna osmdesát vojenských policistů a dalších zhruba patnáct českých expertů.
Od začátku spojenecké invaze před rokem zemřel v Iráku jeden český voják při automobilové nehodě, druhý Čech zahynul při výbuchu plynu v ropné rafinérii z kraje dubna. Unesen nebyl žádný český občan.

Hospodářské noviny, 13. 4. 2004, autor: (ina, sim)

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.