Sponzoři mají v hledáčku i počítačové hráče

5. 4. 2004 07:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Před patnácti lety byly počítačové hry pro běžnou veřejnost zábavou několika pološílených podivínů, před deseti nesmyslným zabíjením času, před pěti zábavou sice již akceptovanou, ale přesto mnohými považovanou za nevhodnou.
V současnosti je obrat herního odvětví větší než u filmového průmyslu: kompetitivní hraní počítačových titulů má v mnoha ohledech stejný status jako sportovní odvětví a špičkoví hráči si mohou vydělat až milión korun ročně.
K tomuto druhu zábavy se upínají milióny mladých lidí stejně jako silní sponzoři. Největšími partnery špičkových progamingových týmů jsou společnosti Intel a AMD. Například v Jižní Koreji existují dokonce přímo oficiální týmy těchto firem.
Intel a AMD, největší výrobci počítačových procesorů a věční rivalové, se v progamingu angažují i v České republice. Zpočátku se jednalo „jen“ o sponzorování firem organizujících kompetitivní hraní. Intel začal podporovat společnost e-Sport Entertainment, která mimo jiné pořádá tuzemskou prestižní soutěž Electronics Sports League a národní kvalifikaci na světovou olympiádu World Cyber Games. AMD pak sponzoruje společnost ProGamers, pořadatele Mistrovství ČR v počítačových hrách a dalších akcí.
AMD a největší výrobce počítačových her, společnost Electronic Arts, rovněž s ProGamers spolupracuje na budování sítě počítačových heren – v jejím rámci byl v pátek 2. dubna v pražském multikinu Village Cinemas otevřen největší a nejmodernější herní klub v České republice – AMD PG Cyber Café. Podle Pavla Tůmy z ProGamers tak síť zahrnuje již devět heren.
Sponzorink se posunul do vyšší roviny na podzim minulého roku, kdy byly v ČR uzavřeny první profesionální hráčské kontrakty. V současné době si hraním vydělávají členové týmu NecroRaisers sponzorovaného společností AMD a klanu nEophyte, jenž je podporován firmou Intel.
Podle zástupce AMD pro Českou republiku a Slovensko Igora Staňka společnost zabezpečuje společně s dalšími sponzory (Levi International, MSI) hráčům NecroRaisers hardware, financuje cesty a další náklady spojené se zahraničními turnaji, ubytování v Praze a možnost tréninku v herně Prodigy.
Kromě toho hráči dostávají pravidelný měsíční plat, jehož přesnou výši sice Staněk s odkazem na klauzuli ve smlouvě nemohl sdělit. Podle herního magazínu GameStar se má jednat o pět tisíc korun měsíčně pro každého člena týmu. Finanční podpora je samozřejmě podmíněna náležitou propagací sponzorů, hráči jsou proto povinni účastnit se mnoha reklamních akcí.
I hráči klanu nEophyte, podobně jako členové NecroRaisers, vydělávají řádově několik tisíc korun měsíčně a jsou jim hrazeny náklady spojené s turnaji a hardwarem. Podle Petry Albrechtové, šéfredaktorky magazínu elektronických sportů e-Sports.cz, je v současnosti finančně nejúspěšnějším hráčem v ČR Giacomo (soutěží ve hře Warcraft III) z klanu nEophyte. Od klanu ročně dostává 50 tisíc Kč, ke kterým je výhrami v turnajích schopen přidat dalších zhruba 150 tisíc.
Ve světě již existuje několik herních klanů, jejichž členové mají profesionální smlouvy a hraním počítačových titulů si regulérně vydělávají. I když ve srovnání například se špičkovými fotbalisty a jinými sportovci se jedná o částky v podstatě směšné, nejsou zcela zanedbatelné. Jak tvrdí Albrechtová, jsou momentálně nejlépe placeni členové špičkového švédského klanu Schroet Kommando, jehož hlavním sponzorem je společnost Intel. Pravidelný příjem těchto hráčů činí zhruba 700 eur (cca 23 tisíc Kč) měsíčně.
K tomu je ovšem třeba přičíst podíly na finančních výhrách v turnajích. I když většina týmů odevzdává zhruba 30 procent výher svému klubu, jsou i tak členové týmu Schroet Kommando v celkovém součtu schopni dosáhnout ročního příjmu až 30 tisíc eur, tedy téměř jednoho miliónu korun.

Hospodářské noviny, 5. 4. 2004, autor: Jiří Sládek

Redakce MAM

Další zajímavé čtení