Severokorejské dělnice ve Skutči napadly štáb ČT

1. 4. 2004 14:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Skupina asi 30 žen ze Severní Koreje napadlave čtvrtek ráno před společností SAM ve Skutči na Chrudimsku štáb České televize, když natáčel anketu o podmínkách zaměstnávání ve firmě. Informoval o tom redaktor ČT Vlastimil Weiner. Kameraman utrpěl lehká zranění a má rozbitou kameru, ze které šičky vyňaly kazetu. Televize proto připravuje trestní oznámení, uvedl mluvčí ČT Martin Krafl.
„V současné chvíli se tou situací zabývá náš právník. Došlo tam k poškození majetku České televize. Kazeta nám nebyla vrácena a my v tuto chvíli skutečně připravujeme podání trestního oznámení,“ uvedl. Trestní oznámení podle něj ČT podá pro napadení a újmu na majetku. Na místě případ vyšetřuje policie, řekla policejní mluvčí Věra Hamáčková.
„Točili jsme před závodem na veřejném prostranstvím anketu se zaměstnanci. Ředitel společnosti o tom byl informován. Náhle se z postranní ulice vynořila skupina asi 30 korejských žen. Ječely a zaútočily na nás, škrábaly, strkaly a létaly i kameny,“ uvedl Weiner. Ženy podle něj útočily především na kameramana ve snaze zabránit mu v dalším natáčení. Cizinky štábu sebraly kameru a utekly s ní do areálu společnosti. Vydaly ji poškozenou a bez kazety s nahranými rozhovory po příjezdu policistů.
Zhruba 50 severokorejských šiček zřejmě musí tamnímu režimu odevzdávat peníze, které si ve firmě vydělají. Připustil to ve středu finanční ředitel společnosti SAM Václav Košner. „Předpokládáme, že jim to asi berou a odesílají to do Koreje, ale to nevíme, nemáme to doložené,“ uvedl. Velvyslanectví Korejské lidově demokratické republiky to popřelo. Podle médií za podobných podmínek pracují severokorejské ženy také v oděvní firmě ve středočeském Žebráku. Zde jejich zaměstnávání již prošetřuje policie.
Vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab v úterý prohlásil, že české úřady by měly být připraveny poskytnout ženám ochranu, pokud by jim doma hrozilo nebezpečí. Jařab se totiž obává o jejich osud, pokud by se vrátily domů s tím, že se staly příčinou nějaké roztržky mezi Českem a Severní Koreou. Podle dostupných informací může ochrana spočívat nejen v poskytnutí politického azylu, ale i v dočasném útočišti či humanitárním azylu. Ministerstvo vnitra ve středu uvedlo, že úvahy o možnosti ochrany jsou předčasné.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení