Mertlík a Rusnok hájili arbitry, které ČR vyslalo proti CME

23. 4. 2004 12:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Bývalí ministři financí Pavel Mertlík a Jiří Rusnok (oba ČSSD) se zastali arbitrů, které Česko vyslalo do neúspěšného soudního sporu s americkou firmou CME kvůli jejím investicím v televizi Nova. Mertlík míní, že arbitři Bohuslav Klein a Jaroslav Hándl postupovali objektivně a snažili se arbitráž vyhrát. Rusnok řekl, že postupovali správně. Exministři ale jednoznačně neuvedli, proč Česká republika arbitráž s CME prohrála.
O těchto věcech vypovídali Mertlík a Rusnok v pátek 23. dubna dopoledne před sněmovní vyšetřovací komisí, která zkoumá okolnosti, za nichž ČR arbitráž prohrála. Česká republika musela na základě prohry zaplatit společnosti CME více než deset miliard korun za znehodnocení její investice do televize Nova.
Politická opozice a koalice se přou o interpretaci arbitráže a o to, kdo za ni nese odpovědnost. Vládní strany kladou důraz například na odpovědnost bývalé rady pro vysílání, někteří opoziční poslanci hovoří o údajně nezvládnuté obhajobě státu ve sporu. Rusnok zpochybnil možnost, že sněmovní vyšetřovací komise dospěje k nějakým novým zásadním závěrům.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.