Maďarská menšina v rumunském Sedmihradsku bude mít svou televizi

20. 4. 2004 14:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Puma s Fotbalovou asociací České republiky představily nové dresy

Puma ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky slavnostně představila dresy národního týmu pro nadcházející 2 období, ve kterých si mimo jiné reprezentanti zahrají letošní Euro.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Maďarsko chystá novou televizní stanici pro svou menšinu v rumunském Sedmihradsku. Zatím nemá ani jméno, odborníci ale už nyní soudí, že bude jenom pro začátek potřebovat zhruba miliardu forintů (asi 77 miliónů korun) a na první roky provozu ještě několikanásobek této částky.
Oficiálně zakládá vláda stanici proto, aby sedmihradští Maďaři mohli dělat televizi podle svých představ. „Je to starý sen sedmihradských Maďarů a je na čase, abychom se touto otázkou vážně zabývali,“ prohlásil premiér Péter Medgyessy.
Pravým důvodem jejího vzniku je ale spíše nespokojenost budapešťské vlády a vedení Demokratického svazu Maďarů v Rumunsku (RMDSZ), jediné tamní maďarské politické strany, s fungováním televize Duna, vysílající právě pro menšiny.
Satelitní Duna TV je vlastně třetím kanálem maďarské veřejnoprávní televize s ročním rozpočtem několika miliard forintů. Má zjevně blíže k dnešní národovecké opozici než k levicově liberální vládě. Vedení RMDSZ se nelíbí, že poskytuje velký prostor menšinovým radikálům, kteří kritizují podle nich příliš umírněnou a neúspěšnou politiku oficiálních představitelů menšiny.
Podle jiných je hlavním problémem stanice, že o menšinách poskytuje často dosti archaický, nostalgický obraz, přehnaně zaměřený na minulé křivdy, vzdálený jejich každodenním problémům a potřebám. Nedokáže prý rovněž oslovit mladší generaci.
„Už i vesničané začínají mít dost toho, že jsou občas zobrazováni jako vymírající obyvatelé džungle,“ prohlásil Attila Gáspárik, místopředseda rumunské audiovizuální rady za RMDSZ.
V samotném Maďarsku má Duna TV přes opakované nářky jejího vedení ani ne dvouprocentní sledovanost, a ta rychle klesá i v sousedních státech tam, kde mají příslušníci menšin možnost chytat jiné maďarské stanice. Například na Slovensku.
Oponenti projektu však poukazují na to, že politickou vyváženost nelze očekávat ani od nové televize. Mezi zakladateli nadace, která ji bude oficiálně vlastnit, je například Béla Markó, předseda RMDSZ, a jeho první zástupce.
„Bude to taková kapesní televize RMDSZ,“ říká politolog Gábor Vincze. Něco takového se straně hodí, zvláště začne-li televize vysílat podle plánů už na podzim tohoto roku, čili před parlamentními volbami v Rumunsku.

Hospodářské noviny, 20. 4. 2004, autor: (mor)

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.