Hra gentlemanů je stále oblíbená

19. 4. 2004 00:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Sázkové společnosti své služby rády samy mezi sebou dělí na loterijní (číselné) a ty postavené na kurzových sázkach, kde je přesně stanoveno, kolik hráčů vstupuje do nějakého závodu, s jasnými kurzy na vítězství jednoho ze zúčastněných. Na českém trhu v tomto segmentu hraje nezastupitelnou roli Sazka, hlavně v číselných hrách. Dále jsou tu společnosti, jež se více přiklánějí ke kurzovým sázkam, jako Fortuna či Tipsport.

Tkaní sítí
Důležitou oporou v této oblasti je rozložení sítí, protože snadná dostupnost produktů je prvořadá. „Využíváme toho, že v České republice disponujeme sítí více než 7 tisíc terminálů, což je počet výjimečný i v mezinárodním měřítku,“ vysvětluje Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí společnosti Sazka.
Hlavním produktem Tipsportu je nabídka kurzových sázek pro veřejnost, především na sportovní události. Do dlouhodobého konceptu rozvoje patří i růst sítě sběren. „Do roku 2005 chceme mít tisíc poboček po celé republice. V současné době jich máme téměř 850. Do budoucna se ještě zvýší důraz na rozvoj věrnostního programu Tipkonto, který nabízí bonusy a výhody sázejícím u Tipsportu. Dlouhodobým obecným cílem je celkové zvyšování zájmu o kurzové sázení v České republice, z něhož chceme udělat důstojnou a férovou zábavu pro nejširší spektrum lidí,“ říká Lubomír Ježek, ředitel pro vnější vztahy a mluvčí sázkové kanceláře Tipsport.

Jak oslovit další hráče?
Sazka v posledním roce přinesla novinky jako číselnou loterii Euromilióny nebo okamžitou loterii stíracích losů T-Mobile-Renta, která je příkladem uplatnění nových trendů v loterijním průmyslu: spojování her s televizními pořady a showbusinessem.
„Zákazníkům nabízíme co nejširší portfolio, aby si každý mohl vybrat produkt, jenž mu vyhovuje. Proto provozujeme nejen číselné loterie, ale i stírací losy nebo kurzové sázky. Jednotlivé hry přitom mají různé charakteristiky, od ceny a herního plánu přes výši výher až po frekvenci losování,“ uvádí Zdeněk Zikmund.

Kdy to nejlépe šlape?
Počty sázejících ovlivňují spíše jiné věci než sezonnost. V případě číselných loterií například výše jackpotu, jež přivede k terminálům i ty, kteří jinak pravidelně nesázejí. Pro kurzové sázky je pro změnu důležitá nabídka. Zda se právě hraje fotbalová a hokejová liga nebo nejvyšší fotbalové soutěže třeba v Německu, Anglii, Španělsku nebo Itálii.
„Kurzové sázení se vyvíjí v pravidelných ročních sinusoidách, přičemž kopíruje sportovní sezonu v hlavních sportech, tj. hokeji a fotbale. Zájem je tedy největší v průběhu února až června a v září až listopadu. V ostatních měsících dochází k logickému útlmu, ale i zde je možné u Tipsportu sázet například číselné hry na kurzovém principu,“ říká Lubomír Ježek.

Doména mužů
Cílová skupina se u jednotlivých produktů liší. Stírací losy si kupují především ženy, zatímco u kurzových sázek převládají muži. Určité rozdíly ale existují i z pohledu věku, vzdělání, sociálního statusu nebo příjmů.
Obecně můžeme říci, že každá hra má svoji skupinu pravidelných a občasných sázejících. „Když uvádíme nový produkt, obvykle přitáhne nové hráče, ale vyzkouší si ho i část stávajících. Část zůstane, další se vrátí k původním preferencím. Nejstabilnější skupinou sázejících disponuje Sportka, která má nejdelší tradici a jednoduchá pravidla, navíc nabízí i nejvyšší jackpoty za minimální vklad,“ přibližuje Zikmund.
Kurzové sázení má dlouholetou tradici. Vzešlo ze sázek na koně jako hra gentlemanů, proto tady velkou roli nehrají děti.
„Za cílovou skupinu považujeme především muže ve věku od 18 let výše, které zajímá sport, ať už pasivně nebo aktivně. Protože sázení je především velkou zábavou a vzrušením, nezáleží tolik na finanční situaci dotyčného ani na jeho vzdělání,“ míní Lubomír Ježek.
„Na našich pobočkách vidíte z 99 procent muže, a to ty, kteří sledují sport aktivně. K nám nechodí lidé, již si v pondělí přečtou, že vyhrála Sparta. Jsou to lidé, kteří dříve sami aktivně sport dělali, stále ho sledují a vědí, že když se hraje liga, zápas Sparta – Blšany se hraje v neděli od pěti a musí na něj do té doby vsadit,“ popisuje zákazníky Radek Šilhan ze sázkové kanceláře Fortuna.

Strategické oslovení?
V komunikaci se sázejícími neustále roste význam internetu a teletextu, klasické komunikační kanály, které zasáhnou širokou veřejnost, však hrají stále nepostradatelnou úlohu. „Postavení sázkových kanceláří roste v průměrů o 10 procent ročně. Velký vliv na to má i skutečnost, zda lidé vyhrávají nebo prohrávají,“ míní Šilhan.

Co funguje
„V tisku jsme organizovali soutěž přes deník Blesk. Základní myšlenkou bylo dostat účastníky na pobočku, kde měli odevzdat kupon,“ uvádí jednu z aktivit Fortuny Radek Šilhan. Zkušenosti s tiskem nabízí Zdeněk Zikmund: „Pravidelně vytváříme přílohy v denících Blesk, Právo a v titulech Deníky Bohemia a Deníky Moravia, zákazníkům distribuujeme bezplatný bulletin Sazka, obsahující informace o produktech a servis pro sázející. S nepravidelnou periodicitou vydáváme různé tematické brožury, externí firma vydává titul Sazka Tip, kde najdou sázející nejenom přehledy kurzových sázek, ale i různé sportovní statistiky a výsledky.“
Řadu reklamních a informačních materiálů distribuují sázkové společnosti přímo v místech, kde jsou terminály umístěny: maloobchodních sítích, trafikách, čerpacích stanicích a v ostatních sběrnách a provozovnách.

Televize: ano, či ne?
Protože je cena reklamy v televizi hodně vysoká, sázkové kanceláře raději spolupracují se sportovními kluby. „Co se týče klasické reklamy, užíváme ji v omezené míře. Na seriály typu majora Zemana se sázkaři nedívají, proto se s televizí spojujeme při sportovních přenosech, ale velmi omezeně,“ vysvětluje Šilhan.

Nějaké další možnosti?
V komunikaci se zákazníky chceme pochopitelně v co největší míře využít i nedávno otevřenou Sazka Arenu, a to jak působením na návštěvníky při pořádaných akcích, tak v podobě různých prémií a bonusů pro sázející,“ uvádí Zikmund.
„Specifickým komunikačním prostředkem je vlastní sázkařský týdeník O.K. tip, který se prodává přímo na pobočkách Tipsportu, a čtvrtletník Tipkonto žurnál, jejž dostávají zdarma členové věrnostního programu Tipkonto, ale mimořádně silným místem jsou i samotné sběrny,“ přibližuje komunikaci Tipsportu Lubomír Ježek.

Sportovní sponzoring
Kurzové sázení bylo a je postaveno na sportu, takže jeho sponzoring je vcelku přirozený.
„V minulém roce jsme se stali generálním sponzorem Tipsport extraligy, nejvyšší české hokejové soutěže. V rámci komunikace tohoto partnerství byly vybrané pobočky v extraligových městech vybaveny podlahovou grafikou, maketami, rovněž byla klientům nabídnuta kolekce sportovního oblečení s logem, tipovací soutěže na stadionech a v rámci finálové série SMS soutěž s názvem ,Doktor hokejových věd‘,“ doplňuje Ježek. Zajímavá je z tohoto pohledu ještě soutěž pro sázkaře pod názvem „Král českých sázkařů“ o nejlepšího sázkaře České republiky nebo existence tzv. Excelent klubu, jenž pro sdružené klienty pořádá celodenní společenské soutěže.
Sportovních sponzorských aktivit je ale celá řada. „I když to nezní dobře, my z tohoto vylučujeme ženy. Co se týče cílené podpory, v drtivé většině se naše podpora zaměřuje na fotbal, hokej a omezeně i tenis. Trvale podporujeme pražskou Spartu. Už před třemi lety jsme otevřeli Fortuna klub u Nováků, který je takovou vlajkovou lodí, kde si lidé mohou vsadit i na dostihy po celé Evropě. Probíhají zde rovněž různé soutěže, vloni třeba o Škodu Fabia,“ popisuje sponzoring Fortuny Radek Šilhan.

Plní očekávání
Vysoké výherní sumy zvyšují zájem všech, i nehráčů. „Způsob komunikace se s rostoucím jackpotem mění, což je nejmarkantnější v případě Sportky. V průběhu roku používáme především spoty s populárním teploměrem, upozorňujícím na aktuální výši jackpotu, nebo klasické image spoty se sloganem ,Nemusíte všem říct, kolik jste vyhráli ve Sportce.‘ Když jackpot překročí hranici 40 milionů Kč, nasazujeme spoty z akční série ,Větší než obvykle‘, jež mají velkou odezvu mezi veřejností a získaly i řadu různých oborových ocenění,“ říká Zdeněk Zikmund.

Konkurenčí boje
Konkurenční boj vede sázkové kanceláře k tomu, co nejvíc rozšiřovat kurzovou nabídku. Dnes si tak už můžete vsadit třeba na čtvrtou anglickou ligu. „Je to podle mého názoru nesmysl, ale dramaticky to zvyšuje šanci sázejících. Protože když se stanou odborníky na čtvrtou anglickou ligu, ví o tom daleko víc než naši bookmakeři. Takhle nás pak poznamenává konkurence ve vzájemném rozšiřování nabídky. Zvyšujeme sázejícím šanci na výhru a zároveň zvyšujeme možnost vlastní chyby. Sázkaři jsou už tak dobří, že když uděláme kurzovou chybu, už za dvě hodiny to někdo někde odhalí a zkrátka to vsadí,“ přibližuje specifičnost sázkového trhu Šilhan.

Chytří sázející
Mnohamilionové výhry, které nabízejí sázkové kanceláře, jsou lákavé, ovšem pravděpodobnost úspěchu v číselné loterii je minimální. „Loterii si v zásadě vsadí kdokoliv a nemusí ani umět číst a psát. Při kurzovém sázení musíte minimálně vědět, o jaký sport se jedná, a pak vaše šance zvyšují faktické znalosti. Člověk, jenž sází do kurzových sázek, musí do hry zapojit vlastní vědomosti,“ říká Šilhan. Možná spravedlivější se proto jeví sportovní sázení, kde riskují i samotné kanceláře.
„Náš problém je ale internet. Tím, jak se ho lidi učí používat, jsou v podstatě stále lepší a lepší. Nedá se ale říct, že by sázkové kanceláře díky tomu měly nižší zisky. Vypisují kurzy na určitá procenta. U nás je to tak: aby náš zisk byl zhruba 9-11 %, 90 % těch sázek vyplatíme zpět mezi lidi. To je obrovský rozdíl oproti loteriím, protože ty naberou zisk a vyplácí 50 %. A jak se tedy zlepšují sázející, musejí se zlepšovat i naši bookmakeři. Musejí například umět pracovat s internetem a ovládat jazyky,“ dokončuje Šilhan.

Co nás čeká?
Podle neoficiálních zdrojů se chystá zcela nový typ loterie společnosti Sazka. „Hrou je centrální loterijní systém s interaktivními videoloterijními terminály. V rámci domácího a středoevropského trhu se jedná o absolutní novinku s řadou výhod pro sázející. Marketingová komunikace se v současné době teprve připravuje a podrobnosti proto zveřejníme později,“ sdělil M&M Zdeněk Zikmund.


12_mm16a.png ()


12_mm16b.png ()


13_mm16a.png ()


13_mm16b.png ()


12_bookmaker.jpg ()


12_chrt.jpg ()


12_koně.jpg ()


12_hokejista.jpg ()


12_ball.jpg ()


12_rugby.mic.jpg ()


12_fotbal.mic.jpg ()

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.