HorMart: Tržby z pronájmu webu letos porostou až o třetinu

5. 4. 2004 15:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Tržby z pronájmu prostoru pro webové stránky, takzvaného webhostingu, by se letos měly zvýšit o 20 až 30 procent z loňských odhadovaných téměř 300 milionů korun, uvedla analytická firma HorMart. Trh s internetovými doménami, na který loni na podzim vstoupila konkurence, by mohl podle HorMartu letos vynést přes 100 milionů Kč. První pětku nejvýznamnějších domácích pronajímatelů prostoru na internetu tvoří specializované společnosti zaměřené na internetové služby. Nejvíce virtuálních serverů, kolem 19 000, evidovala společnost P.E.S. consulting. Druhá skončila Globe Internet s více než 15 000 pronajímanými weby. O třetí místo soupeří pronájmy webu zdarma Pipni.cz a Zoner software se službou Czechia.
Stejná dvojice, která vévodí webovým pronájmům, vede i žebříček registrátorů národních domén s koncovkou .cz. Globe Internet registroval začátkem dubna přes 27.600 domén a P.E.S. consulting, který vystupuje pod hlavičkou sesterské společnosti Internet CZ, evidovala 26.500 domén. Na trhu nyní působí 18 komerčních registrátorů. Ti si již rozdělili 80 procent trhu, tedy necelých 130.000 domén. Letos by mělo v souvislosti s přechodem na decentralizovaný systém registrace dojít k mírnému úbytku počtu domén.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.