Sexuální turistiku mají zastavit letáky

24. 3. 2004 09:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Česká republika chce přesvědčit německé turisty, aby v českém pohraničí přestali vyhledávat sexuální služby, které nabízejí děti. V pátek večer začne cizinecká policie na vybraných přechodech rozdávat letáky, které přijíždějící turisty upozorní, že sexuální zneužívání dětí je trestné. Výzvy v německém jazyce vyrobila státní agentura Czechtourism, která se zaměřuje na podporu cestovního ruchu.
„Letáky budou velké jako pohlednice. Na přední straně je vytištěno varování, že dětská prostituce je nelegální a že děti jsou k ní nuceny proti své vůli,“ uvedl ředitel Czechtourismu David Gladiš.
Druhá strana letáčku se popisem atraktivních míst pokusí turistu přesvědčit, že se do České republiky vyplatí jezdit i kvůli jiným věcem, než je příhraniční prostituce.
Czechtourism zatím vyrobil sto tisíc letáků a zaplatil za ně šedesát tisíc korun. Lístky by měli dostávat zejména osamocení řidiči přijíždějící o víkendu ve večerních a nočních hodinách.
„Na letáku je jasně uvedeno, že sexuální turisté u nás vítáni nejsou,“ říká Gladiš.
Vyrobené letáky bude v následujících třech měsících rozdávat cizinecká policie na přechodech Cínovec, Varnsdorf, Vojtanov, Aš a Hora Svatého Šebestiána. „Zatím jsme vybrali tyto přechody, ale akce se může později rozšířit i na další,“ dodává tajemnice Czechtourismu Hana Čermáková.
Letáková kampaň je zatím první konkrétní akce, kterou stát proti zneužívání dětí a sexuální turistice podnikl. Na pouliční prostituci v příhraničí přitom už několik let poukazuje ve svých hodnotících zprávách Evropská unie a Českou republiku opakovaně vyzvala k nápravě. Zákon, který by prostituci reguloval a dostal ji tak pryč ze silnic a ulic, připravilo Ministerstvo vnitra již loni na podzim, ale vláda se jím dosud nezabývala.
„Je to užitečná prevence. Nemůžeme před prostitucí zavírat oči a tvářit se, že tu není. Je to stejné, jako když stát na cigaretových krabičkách varuje, že kouření škodí zdraví,“ míní hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který včera sám několik letáků německým turistům předal. „Přijali to dobře, text je korektní. Nejprve vítá ty, kteří k nám přijíždějí za památkami. Teprve pak je varování před sexuální turistikou.“
Přesto Šulc očekává, že letáky řadu Němců pobouří. „Už jsem vedl několik polemik o sexuální nabídce na naší straně hranice a o poptávce po těchto službách ze zahraničí. Naše zkušenosti jsou však takové, že osamocení muži přijíždějící z Německa tvoří významnou část klientely prostitutek v pohraničí.“

Hospodářské noviny, 24. 3. 2004, autor: David Macháček

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení