Microsoft dostal od Evropské komise rekordní pokutu

24. 3. 2004 12:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Evropská komise uznala americkou softwarovou společnost Microsoft vinnou ze zneužívání dominantního postavení na trhu a vyměřila jí za to pokutu 497,2 milionu eur (téměř 17 miliard Kč). To je zatím největší pokuta, kterou země Evropské unie jednotlivé firmě vyměřily. Oznámil to komisař EU pro hospodářskou soutěž Mario Monti.
Komise dá nyní Microsoftu 90 dní na to, aby výrobcům počítačů nabídl verzi svého operačního systému Windows bez přehrávače Media Player. Dalších 120 dní má firma na to, aby své konkurenci sdělila „úplné a přesné“ informace o kódu rozhraní, který je nutný ke správnému fungování serverů.
Zástupci Microsoftu však avizovali, že se proti rozhodnutí komise odvolají. „My si myslíme, že navržené urovnání sporu mohlo být pro evropské spotřebitele lepší,“ reagoval mluvčí Microsoftu na rozhodnutí komise. Firma se snažila na poslední chvíli pokutě vyhnout dodatečnými ústupky, ale marně.
Komise uvedla, že Microsoft zneužil téměř monopolního postavení na trhu k tomu, aby zastrašoval konkurenci a bránil jí v tom, aby se mohla na trhu prosadit. Podle Montiho ale Microsoft nezákonné praktiky stále uplatňuje, a proto musí změnit také svou obchodní politiku do budoucna.
„Dominantní společnosti mají zvláštní zodpovědnost za to, aby zajistily, že způsob, jakým podnikají, nebrání konkurenci a nepoškozuje spotřebitele ani inovaci,“ zdůvodnil pokutu Monti. Podle něj by rozhodnutí mělo vést k obnově zdravé konkurence tam, kde Microsoft konkurenci dusil, píše agentura AP.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.