Vydavatelé časopisů rozčarováni výší DPH

9. 2. 2004 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Nedělní jednání vládní koalice v Kolodějích zvrátilo původní sliby ministra financí o zařazení periodického tisku do nižší, 5% sazby DPH. Přestože noviny by v 5% sazbě měly zůstat, časopisy mají být přeřazeny do základní, 19% sazby. To ale odporuje zvyklostem v zemích EU, kde je tisk ponecháván ve snížené sazbě. UVDT a i sami vydavatelé proto protestují a apelují na státní představitele, aby noviny a časopisy byly daněny nižší sazbou.
Informace o přeřazení do 19% sazby vzbudila mezi vydavateli časopisů zděšení. Zvýšení prodejní ceny je díky silné konkurenci riziko, větší část nárůstu z 5 na 19 % by tak pravděpodobně šla na úkor zisků vydavatelů. Pro stát je ale tento krok zajímavý. Přeřazením do základní sazby získá totiž od vydavatelů časopisů přibližně 800 mil. Kč při počítaném ročním obratu časopisů ve výši 7 mld. korun.
Problém ale je, že česká legislativa nedefinuje, které tiskoviny jsou časopisy a které noviny. Toto rozlišení je přitom klíčové. Závěrečný boj o výši DPH se odehraje na schůzi parlamentu, jež začíná tento týden. Přestože existuje naděje, že by navrhovaný zákon o DPH neprošel, ministr financí Bohuslav Sobotka řekl, že koaliční dohodu z Kolodějů bude chtít prosadit.


01_casaky.jpg ()
Obrana časopisů. Převod do 19% sazby DPH by mohl mít pro některé časopisy citelné následky.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení