Sněmovna zvolila do rady pro vysílání šéfku Českého výboru UNICEF

25. 2. 2004 14:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Novou členkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání bude ředitelka Českého výboru Dětského fondu OSN (UNICEF) Pavla Gomba. Sněmovna této kandidátce vládní US-DEU dala přednost před Alenou Mackovou, kterou nominovala opoziční ODS. Volba byla veřejná, Gomba v ní získala potřebné minimum 96 hlasů od 191 přítomných poslanců. Podpořili ji pouze zástupci vládní koalice.
Vládním stranám se tak podařilo získat v třináctičlenné radě devět míst; souhlas nejméně devíti radních je třeba k přijetí klíčových rozhodnutí, jako je udělení a odebrání licence k vysílání. ODS i KSČM loni úspěšně vyslaly do rady po dvou svých kandidátech.
Opoziční politici obviňují koalici ze snahy ovládnout média. Vládní politici ale tvrdí, že koaliční kandidáti jsou osobnosti, které se nedají řídit ze stranických sekretariátů.
Vládní koalice se neúspěšně pokoušela doplnit radu pro vysílání už loni v prosinci. Gomba tehdy v tajných volbách získala jen 71 ze 195 hlasů, Macková 92 hlasů; ke zvolení bylo třeba 98 hlasů. Koalice má přitom ve sněmovně 101 mandátů, takže pro kandidátku US-DEU zjevně nehlasovaly desítky vládních poslanců. Loni v červenci a říjnu už unie dvakrát po sobě neuspěla s nominací Davida Duška.
Mandát člena rady je šestiletý, plat má stejný jako poslanec, tedy 46 500 korun měsíčně. Poslanci členy rady přímo nevolí, ale navrhují je premiérovi ke jmenování. Tomu však zákon v tomto ohledu žádnou volnost nedává, ukládá mu totiž, aby je na návrh dolní komory neprodleně jmenoval.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení