Internetové hry mají svůj vlastní trh

2. 2. 2004 09:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

O2 a Air Bank prohlubují spolupráci s platformou Unity

Věrnostní platforma Unity navazuje na dřívější spolupráci O2 a Air Bank, do budoucna se přidají další společnosti ze skupiny PPF.

Reklama
SDG

Hry světových firem, které se hrají po internetu, mají nyní vlastní „devizový trh“. Jeho prostřednictvím mohou hráči nakupovat a prodávat různé virtuální měny – stejně jako ve skutečném světě.
Takzvaný Gaming Open Market, neboli volný trh pro hry, umožňuje hráčům, kteří ovládají postavy v hrách, jako jsou Star Wars Galaxies, The Sims Online či Ultima, nakupovat a prodávat platidla. Taková, která se používají v různých hrách. Hráči mohou konvertovat své přebytečné virtuální peněžní rezervy z jedné hry do druhé, nebo je dokonce směňovat za americké dolary.
Trh s měnami má nyní na třicet postav v šesti různých hrách, jež fungují jako bankovní manažeři pro jednotlivé virtuální světy. Jamie Hale, který spoluzakládal platformu Gaming Open Market, je jedním z „virtuálních“ brokerů.
Hale tvrdí, že předtím, než byla burza založena, se nakupování a prodávání přebytečné hotovosti rovnalo mravenčí práci. Vždy totiž bylo potřeba najít někoho, komu virtuální hotovost chyběla a byl za ni ochoten zaplatit skutečnými penězi.
Mnozí hráči proto používali aukční portály, jako je Ebay, nebo platili vysoké transakční náklady na specializovaných serverech, například Player Auctions. Tím ale celý obchod nekončil: kupující či prodávající se ještě museli setkat s více hráči v různých hrách, aby transfer uskutečnili.
Firmy provozující online hry totiž mají na svých serverech spuštěno několik verzí jednotlivých herních světů zároveň. Výměna peněz mezi jednotlivými verzemi v rámci jedné hry pak byla velice pracná, transfer do jiné hry téměř nemožný.
Virtuální bankovní manažeři mají své postavy ve všech šesti hrách a umožňují tak směňovat měny jednotlivých her. Jde namátkou o platidlo z The Sims Online, zlato z Ultima Online či kredity ze Star Wars Galaxies. Trh je dokonce využíván i českými hráči. Jeden z nich nedávno za 300 amerických dolarů nakoupil 50 miliónů kreditů do hry Star Wars Galaxies.
Po několika dnech hry mají účastníci na účtech pouze několik desítek tisíc kreditů. Nákup kreditů za skutečné peníze tak hráči výrazně usnadňuje start, neboť si může pořídit lepší zbraně (5 tisíc kreditů) či různé dopravní prostředky (20 tisíc kreditů).
Právě na podobných nadšencích vydělává Julian Dibbell. Nakupuje a prodává virtuální peníze, zbraně, domy či různé předměty ze hry Ultima Online a směňuje je za „pozemské“ peníze.
Impulsem k tomu, aby se svému koníčku věnoval profesionálně, byla – ač se to zdá humorné – dovolená jeho rodičů. Během ní totiž dokázal vydělat tisíc dolarů. Od té doby se prodeji herních atributů věnuje na plný úvazek.
Že to nebude mít nijak lehké, ukazují údaje posbírané profesorem ekonomie Edwardem Castronovou. Podle něj se loni uskutečnily na aukčním serveru Ebay v kategorii 1654, která je zaměřena na internetové hry, obchody za více než devět miliónů dolarů.
Trh, na kterém se Dibbell pohybuje, je mnohem menší. „Jsem však přesvědčen, že má vysoký potenciál růstu,“ dodává optimisticky.

Hospodářské noviny, 2.2.2004, autor: Tomáš Brychta

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.