Interaktivní digitální televize bude s divákem komunikovat

10. 2. 2004 09:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Vysílání pozemní digitální televize a rozhlasu u nás odstartuje „naostro“ zřejmě už letos. Současný analogový signál by měl podle představ vlády definitivně skončit nejpozději do osmi let, ale spíše ještě dříve. Nástup digitální televize umožní rozšířit počet kanálů (tedy programů) a výrazně zlepšit kvalitu zvuku i obrazu oproti současnému analogovému vysílání. Spolu s digitálním televizním signálem lze však šířit i digitální rozhlasový signál či internet. Také proto nás zřejmě čeká brzký nástup systémů, kombinujících televizi s počítačem, což výrazně rozšíří naše možnosti.
Moderní digitální televize tak nemusí být jen pasívním prostředkem zábavy, ale začne být interaktivní, protože umožní i zpětný proud dat směrem od diváka. Ten přestane být odkázán na časový program televizních stanic a získá mnohem větší svobodu rozhodování.
Nemusí zoufat, když nestihne svůj oblíbený film, protože se na něj bez problémů může podívat i později. Navíc si bude moci vybírat jen ty pořady, které chce skutečně vidět, a vytvořit si z nich svůj individuální program v čase, který mu vyhovuje. Může si přitom naplánovat i přestávky, například na procházku, a pak se vrátit k rozkoukané detektivce.
Tím to ale nekončí, protože divákovy možnosti mohou jít mnohem dál. Velkou radost přinese interaktivní digitální televize především milovníkům sportu. Ti si budou moci sami vybrat, zda chtějí, nebo nechtějí vidět zpomalené záběry – například podařené akce či gólu, a dokonce i z které kamery. Milovníci formule 1 či jiných podobných soutěží si zase mohou zvolit, jestli raději uvidí závod prostřihávaný z různých kamer, nebo třeba jen z té, co je na přilbě jejich oblíbeného závodníka. Divák si také bude moci zvětšit vybrané detaily.
Obousměrný tok informací přinese jistě časem i nový systém televizních výukových programů (například jazyků), které umožní prověřovat divákovy znalosti, hodnotit je a podobně. Svou podobu zřejmě změní i diskusní pořady, protože každý člověk, který je sleduje, bude moci aktivně reagovat a tyto reakce okamžitě získá moderátor.
Teletext digitální televize získá mnohem lepší grafické možnosti. Nový systém umožní například i takzvané telebankovnictví, tedy ovládání bankovního účtu prostřednictvím televize a jejího dálkového ovladače. To pomáhá rozvoji přímého nakupování přes televizi.
Abychom ale nezapomněli na to podstatné, že televize je na koukání, vraťme se k této její hlavní funkci. Obraz digitální televize by měl mít výrazně lepší rozlišení oproti stávajícímu systému, protože má téměř dvojnásobný počet řádků, které ho tvoří. To se projeví jeho výraznější ostrostí, což mimo jiné posunuje zase o dost dále hranice maximální velikosti obrazovek. Zlepší se i barvy, protože analogové systémy přenášely veškeré jasové a barvonosné informace ve stejném kmitočtovém pásmu, zatímco digitální televize šíří tři základní barvy – červenou, zelenou a modrou – nezávisle na sobě.
Základním formátem bude obraz s poměrem stran 16:9, což zlepší převádění širokoúhlých filmů. Digitální signál navíc bude bez šumu a poruch, jako jsou občasné rozostření či takzvané duchy.
Podobně kvalitní bude zvuk. I ten bude bez šumů či praskání, navíc umožní široké využití vícekanálových systémů (Dolby Digital, Digital Thea-tre Sound i jejich varianty ve formátech 6.1, 7.1 a vyšších) známých z domácích kin i v běžném televizním vysílání (zvukové systémy digitálního kina jsme podrobně popisovali v minulém Digitalu z 3. února 2004).
Digitální televize rovněž výrazně zlepší příjem signálu v místech, kde s ním dosud byly problémy – a to hlavně na rozhraní dosahu dvou či více vysílačů, kdy signál každého byl už slabý. Zatímco analogový signál byl z každého vysílače šířen v jiném kmitočtu, aby se navzájem nerušily, princip digitální televize je přesně opačný. Signál je v celé síti šířen ve stejném kmitočtu, protože se v místech dosahu více vysílačů navzájem posiluje.

Hospodářské noviny, 10. 2. 2004, autor: Martin Vaněk

Redakce MAM

Další zajímavé čtení